DOMAĆI PASTIRSKI RECEPT Najbolji gulaš od svinjskog mesa
Za pste polizati.
Svinjski gulaš
Svinjski gulaš sa pire krompirom ili kuvanim makaronama je pravi pogodak za današnji ručak i obrok koji se ne odbija. Gulaš od svinjskog mesa je uvek dobrodošao dodatak domaćoj trpezi.
Sastojci:
– 800 g svinjskog mesa od buta
– 4-5 glavica crnog luka
– 1 kašika svinjske masti
– 2 čena belog luka
– so, biber i vegeta po ukusu
– 1 kašičica aleve paprike
– 1-2 kašike brašna
– 4 dl soka od paradajza
– ljuta papričica i lovorov list po želji
Priprema
Na tihoj vatri zagrijte svinjsku mast. Dodajte sitno sjeckani crni luk i dinstajte dok ne postane proziran. Dodajte meso od buta isjeckano na kockice i nastavite dinstanje dok meso blago ne porumeni.
Pokušajte da meso isjeckate na kockice približno jednake veličine čime ćete ubrzati proces dinstanja jer će se komadi mesa dinstati ravnomerno i biti gotovi u isto vrijeme. Nalijte meso i luk vodom tako da voda tek prekrije meso i pustite da se polagano krčka u poklopljenoj šerpi na tihoj vatri. U toku kuvanja na svakih 10-15 minuta provjerite da li je voda isparila i ako ima potrebe dolijte još vode uz povremeno miješanje.
Kada se meso skuva i omekša, a voda skoro ispari, dodajte začine, sitno sjeckani bijeli luk i promiješajte. Pospite meso brašnom, promiješajte, a potom dodajte i alevu papriku i sve dodatno dobro promiješajte. Nalijte gulaš sokom od paradajza, vodu dolijte po potrebi, dodajte list lovora i pola ljute papričice po želji. Pustite gulaš da se polagano krčka na tihoj vatri uz povremeno miješanje.
Gulaš poslužite topao uz tjesteninu, kuvani krompir ili krompir pire i čašu crnog vina.