Biljka koja muči mnoge: Pri kraju akcija uklanjanja ambrozije u Banjaluci
Foto: S. Ćuković

Biljka koja muči mnoge: Pri kraju akcija uklanjanja ambrozije u Banjaluci

I građani se mogu uključiti u akciju i uništiti ambroziju na svojim parcelama.

Akcija uklanjanja ambrozije na području Banjaluke privodi se kraju, a od polovine jula, kada je počela akcija, ova korovske biljka uklonjena je sa površina na različitim lokacijama, najviše na onim gdje su rađeni prekopi.

-U julu je pokošeno 62.049 kvadratnih metara javnih površina, a u avgustu 53.951 kvadrata – podaci su Odjeljenja za komunalne poslove.

Kako su naveli – sa akcijom suzbijanja ove alergene biljke počinje se polovinom jula jer tad počinje cvjetanje ambrozije, a košenje se obavi dva puta da biljka ne bi uspjela da procvjeta.

I građani se mogu uključiti u akciju i uništiti ambroziju na svojim parcelama. Kako pojašnjavaju stručnjaci, ambroziju možemo suzbiti na različite načine – košenjem, hemijskim tretmanom, a najefikasnije je čupanjem biljke iz korijena.

Grad Banjaluka, i ove godine, na ovoj internet stranici, redovno objavljuje rezultate dnevnog mjerenja količine polena u atmosferi uz prognoze za tekuću sedmicu, među kojima i za ambroziju.

Ova mjerenja za Grad Banjaluka obavlja Poljoprivredni institut Republike Srpske sve do kraja vegetacione sezone, a tzv. polenski semafor građani mogu pratiti OVDJE.

[DCRP_shortcode style="3" image="1" excerpt="1" date="0" postsperpage="4" columns="4"]
KATEGORIJE

KOMENTARI

Wordpress (0)