Direktor Daun centra za BLink: Morao sam reagovati kako bi nas Đajić nastavio pomagati VIDEO

Direktor Daun centra za BLink: Morao sam reagovati kako bi nas Đajić nastavio pomagati VIDEO

Jelić je istakao da su "prinuđeni da budu u dobrim odnosima sa svima koji su na vlasti, a sada trenutno je to Vlado Đajić"

Zoran Jelić, direktor Centra za socijalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Down syndrom centar Banjaluka”, za portal Blink pričao je o svojim razlozima zašto je sazvao vanrednu pres konfereniju na kojoj je reagovao na izjave Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke, o terminologiji koju je upotrebljavao dr Vlado Đajić, prvi čovjek UKC RS i Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka a koja se odnosila na osobe sa Daunovim sindromom.

Podsjećamo, Stanivuković je komentarisao Đajićevo gostovanje na RTRS i pogrdnim riječima nazvao djecu i osobe sa Daunovim sindromom nazvavđo ih “bolesnim” i “invalidima”.

– Sazvao sam pres konferenciju povodom obraćanja Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke, na komentare o profesoru doktoru Vladi Đajiću, dobrotvoru našeg Centra. Obraćam se prvenstveno kao roditelj osobe sa Daun sindromom, moje jedno dijete, sin Lazar koji je rođen 1994.godine je osoba sa Daunovim sindromom. Vlado Đajić je veliki dobrotvor našeg centra, on kad donese 5.000 KM za pomoć našem funkcionisanju ja ga ne pitam je li on to ukrao jer je bitno da je to nama donio, ovo naravno parafraziram – kaže za BLink Jelić.

Na pitanje novinara BLinka zašto je reagovao na Stanivukovićeve riječi kojima ni na koji način nije uvrijedio osobe sa Daun sindromom niti rad navedenog Centra, već je isključivo komentarisao Đajićevo izražavanje, kao medicinskog stručnjaka, o neprihvatljivoj terminologiji za osobe sa Daun sindromom, Jelić kaže da “svi doktori navedene osobe proglašavaju invalidima, kao i da Daun sindrom jeste bolest ali da je Svjetska zdravstvena organizacija odabrala da se koristi senzitivno prihvatljiviji riječnik, a da je Đajić zapravio htio da koristi narodu bližu terminologiju i vokabular”.

– Ja sam morao reagovati jer sam pomislio da će sa ovakvim nastupom gradonačelnika, dr Đajić da se povuče sa pozicije našeg dobrotvora ili da nam manje pomaže i mi onda možemo da imamo problem u samom funkcionisanju pa čak i opstanku samog centra – ističe Jelić.

Na naše pitanje da li je to normalna situacija da funkcionisanje Daun sindrom centra Banjaluka zavisi od volje jedne osobe, Jelić je istakao da su oni “prinuđeni da budu u dobrim odnosima sa svima na vlast pa ma ko to bio i iz koje stranke, a sada je to Vlado Đajić, kao i da sistem generalno danas funkcioniše na taj način”.

Pitali smo Jelića kako komentariše društveni i politički sistem koji je dozvolio takvu situaciju budući da je i sam Đajić član SNSD-a, vladajuće partije u Srpskoj već 20 godina iz čijih redova su redovno birani upravo ministri zdravlja u Vladi Srpske, Jelić odgovara da za to nije kriva nijedna politička stranka, već samo društvo i pojedinici koji ne žele da mjenjaju sebe, pa ni društvo u kojem žive.

Jelić je istakao da je Đajić u mnogo navrata finansijski i organizacijski pomogao “Down syndrom centar Banjaluka”.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)