DOBAR SAVJET Kako se peče najukusnije pile?
Ako želite sočno mesi i kožicu da se lijepi za prste, onda ga definitivno napravite na ovaj način.
Neće vam biti potrebno puno namirnica, a barbikju sos možete da zamijenite i nekim sosom po vašem izboru.
Kao prilog služite krompir ili povrće, a može da se jede i samo sa salatom.
Sastojci:
pile od 2 kg
30-40 g putera
So, biber
roštilj sos (barbikju sos)
Priprema:
Piletu isjecite nogice, pa presecite kod trtice kraj i višak kože.
Zatim presjecite pile po dužini da dobijete 2 djela.
Osušite pile ubrusima i premažite puterom, spoljašnju i unutrašnju stranu, kao i ispod kožice.
Posolite i pobiberite sa obe strane i stavite na pleh obložen pek papirom.
Pecite na 220°C oko 35 minuta.
Zatim izvadite pile i premažite roštilj sosom (barbikju sos) i vratite u rernu na još 5 minuta.
Premažite pile još dva puta i posle svakog premaza vratite u rerni na po 5 mintua.
Prije služenja neka pile odmori 5-10 minuta.