DODIKOV PRES O SVEMU I NIČEMU Još jedna konferencija na kojoj se vrtila poznata demagogija (VIDEO)
Foto: D. Rakita

DODIKOV PRES O SVEMU I NIČEMU Još jedna konferencija na kojoj se vrtila poznata demagogija (VIDEO)

Dodik nije bio toliko razgovorljiv kada je od novinara dobio pitanje o pokretanju inicijative za smjenom ministra Staše Košarca zbog, kako se navodi, nasilja u porodici.

Dejton je mrtav, živio Dejton.

U najkraćim crtama bi se tako mogla opisati konferencija za medije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Čini se da Dodik nije imao već isplaniranu glavnu temu pres konferencije koju je zakazao juče, ali ga je Sud BiH osujetio u tome jutrošnjom odlukom da prihvati odlaganje nastavka suđenja njemu i Milošu Lukiću, vd direktora Službenog glasnika RS.

U nedostatku tema Dodik se okrenuo provjerenom, rušenju institucija Srpske, odnosno pokušajima rušenja, godišnjici Dejtona koji je, kako smo od njega čuli, “mrtav” ali kojeg se mi držimo i, kao što vidimo, danas je čak i neradni dan u Srpskoj na godišnjicu potpisivanja sporazuma u istoimenoj američkoj vojnoj bazi u Ohaju.

– Danas ne slavimo godišnjicu Dejtonskog sporazuma, nego međunarodno priznanje Republike Srpske. Javna imovina po Dejtonu pripada entitetima, a to je potvrđeno odlukama OHR-a od ranije. To pitanje je riješeno Ustavom, ženevskim i njujorškim papirima –  izjavio je Dodik koji je pričao i o tome kako Alija Izetbegović nije imao legitimitet da potpiše, u ime BiH, Dejtkonski mirovni sporazum.

Nakon toga je predsjednik Srpske držao istorijski čas kako se potpisivao istorijski sporazum i koje su greške počinjene prilikom njegovog potpisivanja.

Najavio je da putuje u Brisel 5. decembra, te istakao da je prioritet usvajanje Zakona o Ustavnom sudu BiH.

On je rekao da je Srpska najmanje zadužena u regiji i još jednom ponovio da će “prije propasti Njemačka“.

– Prije će bankrotirati Njemačka nego Republika Srpska. Ona ima svoj tok i mi smo već obezbijedili ne samo  da do kraja godine nesmetano finansije funkcionišu, nego smo obezbijedi li i sljedeći godinu – izjavio je predsjednik Srpske.

Pričao je Dodik i o Prvom svjetskom ratu i propuštenoj prilici kralja Aleksandra da formira nacionalnu državu u kojoj bi živjeli svi Srbi u regiji.

– Istorija se poigrala da se 70 i nešto godina nakon odbijanja tog zahtjeva kralju, stvori Republika Srpska koja gotovo identično pokriva one prostore koji su tada imali potrebu za nacionalnim oslobođenjem i pripajanjem Srbiji – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske zatim se “okomio” na pojedince koji se, eto, usuđuju da kritikuju vlast prilikom održavanja slavskih ručkova (?!), a čija sezona, kako je rekao, upravo počinje.

– Što je najgore na slavama se priča negativno o stanju u RS, a kad pogledate sto, to nije ručak, to je gozba. Ostane bar pola hrane nepotrošeno. A oni koji sjede na trpezi po pravilu govore: ne valja ovo, ne valja ono. Ja nema ništa protiv toga, ali djeluje mi apsurdno da je u danima slave u glavi samo da nešto ne valja. Ali to smo mi, zato ja i volim ovaj narod – kazao je Dodik.

Ipak, Dodik nije bio toliko razgovorljiv kada je od novinara dobio pitanje o pokretanju inicijative za smjenom ministra Staše Košarca.

– Staša Košarac nema, koliko znam, nikakvu krivičnu prijavu. On je ministar kojeg smo mi predložili i stojimo iza njega. Ukoliko se dokaže bilo šta, neće trebati nikakva i ničija inicijativa, tu smo mi da reagujemo – poručio je Dodik.

Podsjećamo, inicijativu za smjenuStaše Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, za nasilje u porodici, koju su pokrenuli poslanici kluba SDS – PDP – Lista za pravdu i red u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik je spomenuo kako je zajedno sa premijerom, ministarkom (valjda Zorom Vidović, ministicom finansija, prim.aut), “sklopio konstrukciju” isplate januarskih penzija prije pravoslavnog Božića.

Nejasno je šta pozicija predsjednika RS ima sa operativnim zadacima koji su u djelokrugu Vlade RS i resornog ministra i zašto se to naglašava kada penzionerima niko ne “poklanja” njihovu penziju nego su oni te penzije zaradili dugogodišnjim radom, a dobar dio njih i stažom u uniformi Vojske Republike Srpske.

Nejasno je i zašto je današnji pres održan. Znamo da neće biti posljednji takve vrste.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)