Hrvatska će uvesti novi sistem naplate putarine
Foto: BLink

Hrvatska će uvesti novi sistem naplate putarine

Novi sistem naplate putarine temelji se na slobodnom saobraćaju.

Slovačko-češki konzorcijum uvodi novi sistem putarine u Hrvatskoj.

Hrvatske autoceste (HAC) donijele su odluku o odabiru izvođača radova na novom sistemu naplate putarine i nabavci rezervne opreme.

Kako je objavio Jutarnji list, nakon pregleda i ocjene opcija odabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda konzorcija ponudioca SkyToll, a.s. iz Bratislave, Slovačka, i TollNet a.s. iz Praga, Češka.

Uključen je i rok završetka od 24 mjeseca od potpisivanja ugovora.

Na konkurs je pristiglo ukupno 10 ponuda.

Sistem će koristiti DSRC tehnologiju (radio komunikacija na 5,8 GHz) za naplatu putarine od korisnika s ENC uređajima, te ALPR tehnologiju (prepoznavanje registarskih tablica) za naplatu putarine od povremenih korisnika lakih vozila, kao i za nadzor plaćanja putarine svih vozila. .

Novi sistem naplate putarine temelji se na slobodnom saobraćaju, čime se eliminiše potreba za zaustavljanjem na naplatnim kućicama i time se povećava protočnost saobraćaja.

Sredstva za implementaciju novog sistema naplate putarine, koji će biti implementiran na svim autoputevima u Republici Hrvatskoj (uključujući i one kojima upravljaju Hrvatske autoceste, Istarski ipsilon i Autocesta Zagreb-Macelj), osigurana su kroz Nacionalni oporavak. i Plan otpornosti (NRRP), prenosi Indikator.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)