Komemoracija u Srebrenici: Da se nikad više ne ponovi
Foto: Fena

Komemoracija u Srebrenici: Da se nikad više ne ponovi

Biće obavljen ukop za 14 žrtava

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas se obilježava 29. godišnjica od zločina nad Bošnjacima i biće klanjana dženaza i obavljen ukop za 14 žrtava, čemu prethodi komemoracija, sa koje je poručeno da se ovo više nikad ne smije ponoviti.

Munira Subašić, predsjednica udruženja Majke Srebrenice,  rekla je da su joj ubijena 22 člana porodice.

-Digli smo svoj glas i da kažemo da su naša djeca nevino ubijena. I da se ovo nikada ne dogodi. Mnoge majke u Ukrajini i u Palestini plaču. Svijet i Evropa ništa nisu naučili. Nikad više… Sve majke svijeta trebaju da uče od nas… – kazala je Subašićeva.

Graciela Gati – Santanap, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT), podsjetila je da u UN-u donesena Rezolucija o Srebrenici i na taj način je, kako je rekla, međunarodno priznat ovaj dan sjećanja.

Kristijan Šmit, kojeg Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, naveo je da je glavna prepreka pronalasku posmrtnih ostatataka – izostanak pouzdanih informacija o lokacijama grobnica.

– Lokalni foreznički resursi za ekshumaciju zahtijevaju dodatno jačanje i finansijsku podršku – rekao je Šmit.

Prisutnima se obratio i predsjednik UO Memorijalnog centra Srebrenica Hamdija Fejzić.

– Datum 11. juli u BiH i mnogim državama svijeta svih godina je obilježavan kao dan javnog pijeteta prema žrtvama i njihovim porodicama – rekao je Fejzić.

Brojni političari, ambasadori i drugi ljudi iz vjerskog i kulturnog života danas su u Potočarima. Među njima su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, lider SDA Bakir Izetbegović, lider SDP-a Nermin Nikšić, ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak i brojni drugi.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)