Makovnjača za tople jesenje večeri
Ovo tijesto možete koristiti za sve štrudle.
Ako volite makovnjaču evo jednog zanimljivog recepta.
Sastojci:
Tijesto:
40 dkg glatkog brašna
6 g soli
6 kašika ulja
2 dcl mlake vode
Priprema:
U brašno dodajte so, ulje i vodu te umijesite glatko tijesto. Da bi bilo glatko, morate ga doslovno izlupati o sto. Premažite ga dobro uljem i pokrijte krpom da se ne hvata kora i da se ne suši, jer ga nećete u protivnom moći razvući. Tijesto ostavite da se odmori otprilike pola sata i potom ga razvucite. Spremno je za nadjev. Ovo tijesto možete koristiti za sve štrudle: s jabukama, s trešnjama i višnjama, sa sirom, odnosno sve što vaša mašta stvori.
Sastojci za nadjev:
400 g mljevenog maka
150 g šećera
300-400 ml mlijeka
1 kašika putera
1 vanilin šećer
60 g grožđica po želji
Priprema:
Pomiješajte mak sa šećerom i vanilinim šećerom i prelijte kipućim mlijekom, pa dodajte puter. Dobro izmiješajte i ohladite. Pazite da vam nadjev ne bude suh, jer će se pečene korice odvajati od njega, a niti rijedak, jer će se korice i nadjev izmiješati (stopiti).
Počnite sa 300 ml mlijeka i dodajite prema potrebi dok nadjev ne postane kao gusta krema. Ne smije biti mrvičast. Ovo sve ovisi o tome koliko je mak suh.