“MALA SJEVERNA KOREJA” Šta građani Banjaluke misle o kriminalizaciji klevete i uvrede (VIDEO)

“MALA SJEVERNA KOREJA” Šta građani Banjaluke misle o kriminalizaciji klevete i uvrede (VIDEO)

Građani Banjaluke, koji su upoznati sa Nacrtom novog Krivičnog zakonika, kažu da je riječ o pokušaju da se potpuno uguši sloboda govora.

Ekipa BLinka pitala je građane Banjaluke šta misle o Nacrtu zakona koji ima za cilja da kriminalizuje klevetu i uvredu, a danas će se naći u skupštinskoj proceduri.

– Moje mišljenje je da je ovo urušavanje sloboda, jedan veliki korak unazad i mislim da će ovo ugroziti radnička i građanska prava – ovim riječima jedan od naših sagovornika objasnio je svoj stav.

Svi građani koji su donekle upoznati sa navedenim prijedlogom kažu da je riječ o pokušaju da se potpuno uguši sloboda govora.

– Mislim da je ovo osnovni udar na pravo izražavanja. Osnovna slobode govora je da se ljudi mogu organizovati, da komuniciraju i kritikuju, prije svega samu vlast i sam sistem, bez toga ne možemo ništa.

Da li će nas ovaj zakon, ukoliko bude usvojen, unazaditi?

Mislim da hoće. Ako sada ovo ne zaustavimo možemo očekivati da će i ostala prava biti narušena.

– Kako ću podržavati, to je mala Sjeverna Koreja.

– Mišljenja sam da građani nikakva prava nemaju. Mi odavno nemamo nikakva prava, ovo je samo legalizacija i to ide samo njima na ruku. Kad kažem njima, mislim na vladajuću stranku. Samo što nas nisu počeli gaziti nogama.

– Čuo sam iz medija dosta površno dok još možemo i da čujemo nešto iz medija i mislim da je prijedlog jako loš.

Ovo su samo neki od odgovora građana Banjaluke, a više možete pogledati u video prilogu.

Podsjećamo, na dnevnom redu današnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske biće Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, kojim se, između ostalog predviđa, uvođenje uvrede i klevete kao krivičnog djela.

CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)