Meteorolozi upozorili na jak olujni vjetar

Meteorolozi upozorili na jak olujni vjetar

U višim predjelima udari vjetra do 80 kilometara po času.

Hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje zbog jakog olujnog vjetra u periodu od 22. do 24. februara.

Kako su naveli, u četvrtak 22. februara tokom dana jača vjetar, dok će u poslijepodnevnim časovima očekuje umjeren vjetar na istoku i sjeveroistoku, a jak vetar na jugu i zapadu.

Dodaju da se očekuju udari vjetra od 30-40 km/h na sjeveroistoku na području Semberije i Posavine, dok se na istoku i jugu očekuju udari vjetra do 60 kilometara na čas, a na zapadu, u višim predjelima i do 70 kilometara na čas.

– U petak 23. februara vjetorovito vrijeme uz jak i olujni vjetar. Očekuju se udari od 40 na sjeveroistoku (Semberija, Posavina) do 70 kilometara na čas na jugu i zapadu, dok se u Krajini očekuju udari vjetra i do 80 kilometara na čas. U subotu 24. februara tokom noći i ujutru očekuje se jak do olujni vetar. Vjetar će tokom jutra oslabiti na sjeveru, a do sredine dana i u ostalim predjelima. Očekuju se udari od 30 kilometara na čas na sjeveru do 80 kilometara na čas na jugu i zapadu. – navedeno je u saopštenju.

Iz Zavoda takođe najavljuju i obilne padavine koje se očekuju 24. i 25. februara na području Hercegovine.

– U petak uveče padavine će jačati u Hercegovini i u subotu i nedjelju će biti obilnih padavina. U Hercegovini se očekuje od 80 do 120 milimetara kiše, lokalno i do 150 milimetara kiše. U ostalim predjelima znatno manja količina padavina. Zbog obilnih padavina u kratkom periodu u Hercegovini moguća je pojava i porast bujičnih vodotokova i problemi sa oticanjem vode u urbanim zonama – navodi se u saopštenju.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice pozivaju stanovništvo, pravna i fizička lica, da blagovremeno preduzmu sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, te da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru prilagode najavama meteorologa.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)