Mijenja se sistem naplate putarine u Hrvatskoj
Foto: V.Ševčuk

Mijenja se sistem naplate putarine u Hrvatskoj

Obratite pažnju ukoliko putujete.

Hrvatske autoceste (HAC) su objavile da su za izvođača novog sistema naplate putarina i nabavku rezervne opreme izabrale ponudu zajednice ponuđača u kojoj su slovački SkyToll i češki TollNet, koji su ponudili cijenu od 79,9 miliona evra (bez PDV-a), s rokom završetka dvije godine od sklapanja ugovora.

U postupku pregleda i ocjene odabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda Zajednice ponuđača SkyToll, a. s. Bratislava, Slovačka, i TollNet a.s, Prag, Češka, s cijenom ponude bez PDV u iznosu od 79,91 milion evra s rokom dovršetka radova od 24 mjeseca od sklapanja ugovora, navodi se u saopštenju, prenose hrvatski mediji.

Inače, HAC je početkom prošle godine objavio tender.

Iz HAC podsjećaju da će novi sistema naplate putarine koristiti dvije postojeće i u svijetu provjerene tehnologije – DSRC tehnologiju (radijska komunikacija na 5,8 GHz) za naplatu korisnicima ENC uređaja; te ALPR tehnologija (prepoznavanje registarskih tablica vozila) za naplatu povremenim korisnicima za laka vozila i nadzor plaćanja putarine svih vozila, prenosi Srpskainfo.

Novi sistem naplate temelji se na slobodnom protoku vozila, odnosno nema zaustavljanja na naplati čime se povećava protočnost, ističu iz HAC, prenosi Blic.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)