Milanović: Priče da Stanivuković osniva stranku služe da unesu razdor u opoziciju
Foto: D.Rakita

Milanović: Priče da Stanivuković osniva stranku služe da unesu razdor u opoziciju

- Niko se nije umorio od rada u Skupštini Grada jer, nažalost, nismo se pokazali kao naročito produktivni - rekao je Milanović.

Dragan Milanović predvodi Klub odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka u specifičnim okolnostima – gradonačelnik je iz njegove partije, ali skupštinsku većinu čini politička konkurencija.

Ipak, u razgovoru za Banjaluka.net, on ističe da se nije umorio, niti izgubio energiju, te da je i u takvom ambijentu realizovan čitav niz projekata.

– Nisam se umorio, upravo suprotno. Niko se nije umorio od rada u Skupštini Grada jer, nažalost, nismo se pokazali kao naročito produktivni. Mnogo dobrih stvari je urađeno u Banjaluci, od socijalnih politika, preko infrastrukturnih projekata, kulturnih i turističkih manifestacija, podrške sportu – ističe Milanović.

Rad gradske skupštine su obilježile više prepucavanja i blokade, nego bilo kakav rad. Kako Vi gledate na to sve?

– Zamislite koliko bi se postigli veći efekti da su ideje i projekti koji su predlagani naišli na podršku skupštinske većine. Sada bismo imali usvojen rebalans od 27,7 miliona maraka, rasporedili bismo suficit iz prethodnih godina u visino od 10 miliona maraka, rekonstruisala bi se toplovodna mreža, takođe vrijednosti 10 miliona maraka. Dakle, samo na predhodna dva zasjedanja da je skupštinska većina bila raspoložena da se okrene interesima građana, a ne politici negiranja, sada bi se u Banjaluci izvodili radovi u vrijednosti skoro 50 miliona maraka.

Posljednjih mjesec dana obilježile su najave protesta prevoznika, građana zbog vode, zbog gradnje u centru grada… Kakav je Vaš komentar? Ima li odgovornosti nove gradske uprave, mislite li da iza svega stoji politika ili nešto treće?

Da, vrlo apsurdna situacija i pokušaj da se sadašnja gradska uprava okrivi za nešto što se dešavalo u prošlim mandatima i na šta nije niti uticala niti ima bilo kakvu odgovornost a sada pokušava da ispravi te greške, propuste i nepravde koje su učinjene. Evo redom. Ugovor sa prevoznicima koji obavljaju javni prevoz u gradu je potpisala prošla uprava i to dan nakon što su izgubili izbore. O tome smo više puta govorili.

Taj ugovor je potpisan na 7 godina i u njemu je definisano kad karta može da poskupi, u njemu je definisna i starost autobusa i druge stvari na koje se primjedbuje kao što su klima uređaji u autobusima, rampe za invalide i sl. Dakle, oni su propisali prosječnu starost autobusa koji mogu da saobraćaju. Zamislite, prosječna starost! Što u prevodu znači da nema ograničenja, može voziti i autobus star 45 godina ako imate još dva nova. Logično bi bilo da je zahtjevana maksimalna starost. Što ukazuje na činjenicu da se u pripremi tendera pogodovalo onima koji su trebali dobiti taj posao i koji su ga na kraju i dobili i sada mi svi trpimo te posljedice.

Ono što gradska uprava radi i djelom ispravlja te greške su besplatan prevoz za višečlane porodice, za penzionere sa najnižim penzijama, subvencija za ostale penzionere i namjera je da se sa tim nastavi i da se širi obuhvat građana kojima će se pomoći, sve do potpuno besplatnog prevoza za penzionere do kraja mandata.

Slično je sa vodom. Došlo je nekoliko građana mjesne zajednice Donja Kola da protestvju zbog nedostatka vode. Naravno politički instruisani iako uvažavam činjenicu da nemaju vode i saosjećamo sa njima. Ali takođe je činjenica da se neko po prvi put uhvatio u koštac sa tim problemom i pokušava trajno da ga riješi i evo uskoro počinju radovi na vodovodu u Donjim Kolima.

Što se tiče regulacionih planova i to je nasljeđeno. Sporni RP u centru grada je usvojen 2018. godine. Želim napomenuti, a i građani Banjaluke treba da znaju, da nema ni jedan sporan regulacioni plan koji je usvojen u ovom mandatu. Teško je kad se morate baviti ispraljanjem tuđih grešaka, a manevarski prostor vam je veoma mali.

Kandidat ste Vaše stranke za Parlamentarnu skupštinu BiH na narednim izborima. Kakva su Vaša očekivanja i kako biste se ponašali u slučaju eventualnog ulaska s obzirom na brojne krize u BiH?

Veoma je važno kakve se politike vode na nivou zajedničkih institucija. Svjedoci smo da je ovaj mandat prošao u svađama i bez ijednog dobrog rezultata. Stiče se utisak da ovoj sadašnjoj koaliciji SNSD – SDA
– HDZ upravo odgovra ovakvo stanje stalne napetosti. Podgrijavaju i podstiču tenzije i glume
suprostavljene strane a vrlo lako se dogovore oko imenovanja direktora, ministara, ambasadora… zajedno su kada ne žele da imjene izborni zakon koji bi spriječio zloupotrebu izbornih rezultata, zajedno su kada ne žele da smanje akcize na gorivo, da uvedu diferenciranu stopu PDV-a. Sve ono što bi bilo od koristi građanima oni ne žele. I to zajedno ne žele.

Imamo svjež primjer javnog RTV servisa BHRT gdje se provodi antisrpska propaganda, gdje se izruguju sa našim pismom i nazivaju ga hijeroglifima a tamo sjede ljudi iz Republike Srpske i ne reaguju. Skoro jedini ko je na to reagovao je Pejka Medić koja je bila direktor BH radija i doživjela je nevjerovatan linč i progon. U tim stvarima trebam biti jedinstveni, a ne samo kada se dijele fotelje.

Republika Srpska i njene nadležnosti ne smiju biti ugrožene i umanjene i to je crvena linija, ali ima mnogo tema koje mogu svima biti od koristi, ali se ne rješavaju.

U javnosti se mogu čuti teze da gradonačelnik Draško Stanivuković nakon izbora planira da oformi sopstveni klub u NSRS i stranku. Ima li tu istine, kakvo je stanje u PDP-u? Da li biste Vi eventualno bili dio te priče?

To je dio osmišljene propagande kaja želi da unese razdor i nepovjerenje u redove opozicije. Niti sam ja dio te priče, niti ta priča postoji u realnosti osim u glavama spin majstora koji se boje izbornog rezultata.

Šta očekujete nakon 2. oktobra?

Pobjedu.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)