MOGU RADITI S LJUDIMA Otvara se prva fabrika za proizvodnju humanoidnih robota u SAD-u (VIDEO)
Foto: YT

MOGU RADITI S LJUDIMA Otvara se prva fabrika za proizvodnju humanoidnih robota u SAD-u (VIDEO)

Ova fabrika će moći proizvoditi 10.00 robota godišnje.

Prva svjetska fabrika za proizvodnju humanoidnih robota trebala bi biti otvorena ove godine u Salemu u Oregonu.

Riječ je o kompaniji “Agility Robotics”, koja je saopštila da su pripreme za otvaranje proizvodnje jedinice RoboFab u punom zamahu. Fabrika se počela graditi prošle godine.

– Otvaranje naše fabrike označava ključni trenutak u istoriji robotike, početak masovne proizvodnje komercijalnih humanoidnih robota – izjaivo je Damion Šelton, direktor i suosnivač kompanija Agility Robotics.

Ova fabrika će moći proizvoditi 10.00 robota godišnje. Kompanija je 2020. godine predstavila dvonožnog bezglavog robota pod nazivom Digit, kojeg je sama dizajnirala i proizvela te time napravila značajan korak naprijed u svijetu robotike, posebno u kada je riječ o robotima koji se kreću pomoću nogu te humanoidnom dizajnu.

Agility Robotics je nedavno unaprijedio robota Digit kako bi postao sposobniji i svestraniji. Novost je cilindrična glava s dva animirana LED oka dizajnirana u svrhu izvršavanja logističkih zadataka. Robot je dizajniran za različite aplikacije, distribuciju i industrijsku automatizaciju. Njegov humanoidni izgled i pokreti mu omogućavaju da se adaptira različitim aktivnostima za koje je potrebna pokretljivost i sposobnost manipulacije.

Takođe, robot je specijalno dizajniran da bude siguran u okruženjima gdje ima ljudi te se bez problema može kretati među njima dok izvršava različite zadatke.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)