Mrkonjić Grad: Odbornik poklonio načelniku opštine KRAMP, sjednica skupštine prekinuta, a sve zbog geoloških istraživanja! (VIDEO)
Foto: Ustupljena fotografija

Mrkonjić Grad: Odbornik poklonio načelniku opštine KRAMP, sjednica skupštine prekinuta, a sve zbog geoloških istraživanja! (VIDEO)

Milanović tvrdi da je načelnik prevario građane jer nije organizovao javne rasprave o geološkim istraživanja, kao i da je odbornicima dostavljen prijedlog odluke bez prethodnog upoznavanja.

Sergej Milanović, samostalni odbornik u SO Mrkonjić Grad, na sjednicu lokalnog parlamenta danas je u skupštinsku salu donio kramp upakovan kao poklon a namjenjen načelniku opštine Draganu Vođeviću.

Sjednica je nakon toga prekinuta i dogođena do daljeg, a razlog za ovaj neobičan potez Milanovića je zbog tačke četiri današnjeg dnevnog reda sjednice Skupštine opštine Mrkonjić Grad.

Milanović i još tri opoziciona odbornika tvrde da je načelnik opštine prevario građane jer nije, kao je obećao, održao stručne javne rasprave na temu nastavka geoloških istraživanja na Sinjakovu od strane kompanije “Lykos metali”, kao i da je odbornicima u SO Mrkonjić Grad dostavio pripremljenu odluku o geološkim istraživanjima a da odbornici uopšte nisu bili upoznati o čemu se danas glasa.

Nakon kraće rasprave, odbornici skupštinske većine zajedno sa načelnikom i predsjednikom skupštine, napustili su skupštinsku salu. Pozvali su policiju koja se nakon razgovora sa Milanovićem proglasila nenadležnim, jer nije bilo nikakvih prijetnji niti nasilnih radnji.

Upravo su juče nezadovoljni građani i aktivisti održali protest u Mrkonjić Gradu na kojem su optužili načelnika Vođevića i skupštinsku većinu okupljenu oko lokalnog SNSD-a da su “prevarili građane zato što nisu a odbornici ne znaju o čemu glasaju”.

Istaknuto je i da je Opština u januaru ove godine dobila zahtjev od kompanije “Lykos metali” da daju saglasnost za nastavak detaljnih geoloških istraživanja na Sinjakovu.

Milanović je rekao da je imao saznanja da će se tražiti navedena saglasnost od Opštine, ali da ovo pitanje nije pokrenuo jer mu je načelnik Vođević obećao da će organizovati stručne javne rasprave, a što se, na kraju, nije dogodilo.

– Bukvalno pred nas dolazi odluka a da mi pojma nemamo o čemu glasamo. Ovo nije prvi put da se dešava da u Skupštini glasamo o stvarima o kojima uopšte nismo upoznati, ni mi kao odbornici, ni građani – rekao je Milanović za BLink.

Milanović navodi da se u ovom trenutku mogu pozvati na Zakon o geološkim istraživanjima koji propisuje da građani moraju biti upoznati sa svim radovima koji se tiču životne sredine, kao i na Aarhušku konvenciju. Dodaje da će u narednom periodu pokušati na pravni način pokušati da spriječe dalja geološka istraživanja, kao i potencijalno otvaranje rudnika.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)