NA SNAZI METEOALARMI Upozorenja zbog obilnih padavina i jakog vjetra
Foto: V. Ševčuk

NA SNAZI METEOALARMI Upozorenja zbog obilnih padavina i jakog vjetra

Na području regije Banjaluke prognozirane su mjestimično obilnije padavine od 20 do 40 milimetara , lokalno i oko 60 milimetara tokom 24 sata.

Zbog obilnih padavina na području istočne Hercegovine na snazi je narandžasti meteoalarm.

U ostalom dijelu Hercegovine, jugoistočne, centralne, sjeveroistočne i sjeverozapadne Bosne na snazi je žuti meteoalarm zbog jakog vjetra i na području jugozapadne Bosne, javlja Anadolija.

Na području regije Trebinje tako se očekuju mjestimično obilnije padavine od 30 do 50 milimetara, lokalno i više od 60 milimetara tokom 24 sata usljed čega je na snazi narandžasti meteoalarm.

– Preduzmite mjere opreza. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju usljed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode – upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Istovremeno na području regije Banjaluke prognozirane su mjestimično obilnije padavine od 20 do 40 milimetara , lokalno i oko 60 milimetara tokom 24 sata, a na području regija Mostar, Sarajevo i Tuzla očekivana količina padavina biće između 20 i 40, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom.

Na ovim područjima na snazi je žuti meteoalarm.

Na području regije Foča očekuju se mjestimično obilnije padavine od 20 do 40 milimetara tokom 24 sata zbog čega je i na ovom području takođe na snazi žuti meteoalarm.

I na području regije Livno očekuje se količina padavina između 20 i 40 litara po metru kvadratnom, ali i udari vjetra između 40 i 50 kilometara na sat, pa je na snazi žuti meteoalarm.

– Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar – upozorenje je Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)