
Namirnice koje čuvamo u frižideru, a zapravo ne bismo trebali
Gdje ih zapravo treba čuvati?
Nakon povratka iz trgovine, mnogima je prva reakcija spremiti sve namirnice u frižider- iako neke od njih tamo zapravo ne bi trebale završiti.
Paradajz gubi okus i postaje brašnast
Paradajz je jedna od najčešćih namirnica koje ljudi pogrešno čuvaju u frižideru. Niske temperature ometaju sazrijevanje i oštećuju stanice, što rezultira gubitkom okusa i vodenastom, brašnastom teksturom.
Gdje ga čuvati?
Na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svjetlosti. Najbolje ga je slagati u plitku posudu ili korpu, peteljkom okrenutom prema dolje – tako duže ostaju svježi.
Hljeb se brže se suši i postaje tvrd
Iako se možda čini logično spremiti hljeb u frižider kako bi duže trajao, zapravo se time ubrzava proces sušenja. Na niskim temperaturama škrob u hljebu brže prelazi u kristalizirano stanje, što uzrokuje njegovu tvrdoću.
Gdje ga čuvati?
U papirnatoj vrećici ili platnenoj krpi, na sobnoj temperaturi. Ako ga nećete pojesti u roku od nekoliko dana, najbolja opcija je zamrzavanje.
Vlaga potiče truljenje luka i češnjaka
Luk i češnjak ne podnose vlagu iz frižidera – ona potiče klijanje, truljenje i razvoj plijesni. Osim toga, mogu upiti mirise, što mijenja njihov okus.
Gdje ih čuvati?
Na tamnom, suhom i prozračnom mjestu – idealno u mrežastim vrećicama ili otvorenoj korpi u ostavi.
Krompir mijenja okus i boju
Kad se krompir čuva na preniskoj temperaturi, škrob se pretvara u šećer, što mijenja njegov okus i uzrokuje pretjerano tamnjenje prilikom prženja. Time može poprimiti gorku notu i postati manje ukusan.
Gdje ga čuvati?
Na hladnom, ali ne prehladnom mjestu – idealna temperatura je oko 7-10 °C, primjerice u ostavi ili podrumu. Također, čuvajte ga dalje od luka, jer zajedno ispuštaju plinove koji ubrzavaju kvarenje.
Banane postaju tamne, kašaste i bez okusa
U frižideru banana vrlo brzo mijenja boju – kora potamni, a plod postaje kašast i gubi svoju prirodnu aromu. Iako to ne znači da je neispravna za konzumaciju, vizualno i teksturalno je manje privlačna.
Gdje ih čuvati?
Na sobnoj temperaturi, na vazduhu. Ako su potpuno zrele i želite ih sačuvati još dan ili dva, možete ih nakratko staviti u frižider, ali računajte da će im kora potamniti.