Namirnice koje čuvamo u frižideru, a zapravo ne bismo trebali
Foto: Unsplash

Namirnice koje čuvamo u frižideru, a zapravo ne bismo trebali

Gdje ih zapravo treba čuvati?

Nakon povratka iz trgovine, mnogima je prva reakcija spremiti sve namirnice u frižider- iako neke od njih tamo zapravo ne bi trebale završiti.

Paradajz gubi okus i postaje brašnast

Paradajz je jedna od najčešćih namirnica koje ljudi pogrešno čuvaju u frižideru. Niske temperature ometaju sazrijevanje i oštećuju stanice, što rezultira gubitkom okusa i vodenastom, brašnastom teksturom.

Gdje ga čuvati?

Na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svjetlosti. Najbolje ga je slagati u plitku posudu ili korpu, peteljkom okrenutom prema dolje – tako duže ostaju svježi.

Hljeb se brže se suši i postaje tvrd

Iako se možda čini logično spremiti hljeb u frižider kako bi duže trajao, zapravo se time ubrzava proces sušenja. Na niskim temperaturama škrob u hljebu brže prelazi u kristalizirano stanje, što uzrokuje njegovu tvrdoću.

Gdje ga čuvati?

U papirnatoj vrećici ili platnenoj krpi, na sobnoj temperaturi. Ako ga nećete pojesti u roku od nekoliko dana, najbolja opcija je zamrzavanje.

Vlaga potiče truljenje luka i češnjaka

Luk i češnjak ne podnose vlagu iz frižidera – ona potiče klijanje, truljenje i razvoj plijesni. Osim toga, mogu upiti mirise, što mijenja njihov okus.

Gdje ih čuvati?

Na tamnom, suhom i prozračnom mjestu – idealno u mrežastim vrećicama ili otvorenoj korpi u ostavi.

Krompir mijenja okus i boju

Kad se krompir čuva na preniskoj temperaturi, škrob se pretvara u šećer, što mijenja njegov okus i uzrokuje pretjerano tamnjenje prilikom prženja. Time može poprimiti gorku notu i postati manje ukusan.

Gdje ga čuvati?

Na hladnom, ali ne prehladnom mjestu – idealna temperatura je oko 7-10 °C, primjerice u ostavi ili podrumu. Također, čuvajte ga dalje od luka, jer zajedno ispuštaju plinove koji ubrzavaju kvarenje.

Banane postaju tamne, kašaste i bez okusa

U frižideru banana vrlo brzo mijenja boju – kora potamni, a plod postaje kašast i gubi svoju prirodnu aromu. Iako to ne znači da je neispravna za konzumaciju, vizualno i teksturalno je manje privlačna.

Gdje ih čuvati?

Na sobnoj temperaturi, na vazduhu. Ako su potpuno zrele i želite ih sačuvati još dan ili dva, možete ih nakratko staviti u frižider, ali računajte da će im kora potamniti.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)