
Napravite najkremastiji pire krompir na svijetu
Savršena tekstura.
Pire krompir neizostavan je dodatak brojnih jela poput ćufti ili ribe.
Iako jednostavan za pripremu, savršen pire nije lako postići – grudvice, bezukusan ili presuh krompir često pokvare utisak.
Ako tragate za receptom koji garantuje savršenu kremastu teksturu i pun ukus bez komplikovanih sastojaka, kuharica Dina Borshch ima idealno rješenje.
U nastavku vam donosimo njen popularni recept koji je postao hit na društvenim mrežama, jednostavan, a nevjerovatno ukusan.
Sastojci:
1.5 kg krompira
1 kašika koncentrata pileće supe
1/2 šolje neslanog maslaca
1/3 šolje mlijeka
1/2 šolje slatkog vrhnja
začin po želji
so po potrebi
voda (hladna za kuhanje)
Priprema:
Prvo je potrebno oguliti krompir, oprati ga i narezati na veće komade, pa ga staviti u lonac s hladnom vodom, vodeći računa da su svi komadi potpuno potopljeni.
U vodu se dodaje kašika koncentrata pileće supe ili jedna kocka, što će krompiru dati dodatnu dubinu ukusa tokom kuhanja.
Kada voda provri, temperatura se smanjuje, lonac se djelimično poklopi i krompir se lagano kuha 15 do 20 minuta – sve dok ne omekša toliko da se bez otpora može probosti viljuškom.
Dok se krompir kuha, u manjoj šerpi zagrijava se maslac zajedno s mlijekom, ali bez ključanja – dovoljno je da se maslac potpuno otopi i mlijeko zagrije. Kada je krompir gotov, voda se ocijedi, a krompir ostavi da kratko odstoji, kako bi isparila suvišna vlaga i dobila se bolja tekstura
. U vruć krompir se zatim ulije smjesa maslaca i mlijeka, doda se i slatko vrhnje, pa se sve zajedno pažljivo izgnječi.
Može se koristiti klasična gnječilica za krompir, ali ako želite savršeno glatku i pjenastu teksturu, preporučuje se ručni mikser. Po potrebi se dodaje so i začini po ukusu. Na kraju, kada je pire potpuno kremast, prebacuje se u posudu za serviranje.