Ljutiti se pola sata dnevno je dobro za zdravlje
Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Ljutiti se pola sata dnevno je dobro za zdravlje

Ljutnja je način na koji se aktivira naš mozak kao i neki naši unutrašnji organi, zbog čega nije tako loša kao što možda mislimo.

Iako najčešće pokušavamo izbjegavati stres i situacije koje nas mogu naljutiti, stručnjaci su došli do zanimljivog podatka koji će vas iznenaditi.

Naime, ljutnja od barem pola sata dnevno ne samo da je korisna za vas jer oslobađa sav stres već i poboljšava kardiovaskularnu i respiratornu aktivnost, donosi “Everyday Health”.

Tako barem tvrde istraživači sa Sveučilišta u Meksiku prema čijem mišljenju biti ljutit pola sata dnevno može biti dobro za ljudsko zdravlje, a posebno za mozak. Zašto je to tako?

Naime, kada se naljutimo, postoji neurokemijski impuls koji stimulira moždane talase. Kada se živčani sistem ”napreže”, ubrzavaju se otkucaji srca te disanje. Isto tako, tokom faze ljutnje dolazi do povećane proizvodnje dopamina, hormona koji stimulira mozak i proizvodi neku vrstu uzbuđenja u neuronima, ali i norepinefrina, hormona koji povećava krvni tlak i otkucaje srca.

Ljutnja je dakle način na koji se aktivira naš mozak kao i neki naši unutrašnji organi, zbog čega nije tako loša kao što možda mislimo.

Ipak, naučnici objašnjavaju da je u tom slučaju jako važna umjerenost te prema njihovom mišljenju u danu ne bismo smjeli biti ljutiti dulje od 30-ak minuta. U protivnom bi to moglo izazvati suprotan efekat i štetno djelovati na naše zdravlje.

Primjerice, u situacijama u kojima dolazi do ljutnje ili bilo kakvog uzbuđenja tijelo proizvodi kortizol, poznat i kao hormon stresa koji ima mnoge negativne posljedice ako se s njim pretjera.

Stručnjaci upozoravaju da pridonosi bržem debljanju, slabljenju imuniteta, problemima sa spavanjem, visokom krvnom pritisku i holesterolu.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)