PEKIĆ: Ista odgovornost kada ženu udari bravar ili ministar

PEKIĆ: Ista odgovornost kada ženu udari bravar ili ministar

Naša je odgovornost da mijenjamo svijest o tome da je danas normalno biti nasilnik - poručila je Pekić

Moramo da budemo podrška i zaštita ženama žrtvama nasilja. Naša odgovornost je velika i naša podrška mora biti jasna, nedvosmislena i jednostavna, sa jasnim i preciznim kaznenim odredbama za nasilnika.

Rekla je ovo poslanica PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mira Pekić diskutujući o Rezoluciji o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u BiH, dodajući da sistem mora reagovati na prvi poziv žene, jer ako reakcija izostane, žena može odustati od traženja zaštite sistema, što može dovesti do tragičnih posljedica.

– Najvažnije je da se ni žena, ni nasilnik ne izgubi negdje u sistemu. Moramo da sačuvamo ženu, moramo da definišemo tačan put na kojem se svaka žena u Republici Srpskoj, Federaciji, Brčko distriktu osjeća zaštićeno. Ne smije biti ostavljena ni mrvica prostora koja ostavlja mogućnost da žena ne bude zaštićena ili da sistem dođe u situaciju da štiti nasilnika. To ne smije da se desi – rekla je Pekićeva.

Ističe da se femicid se može tretirati na dva načina – kao posebno krivično djelo ili bude poseban oblik teškog ubistva.

– Ono o čemu moramo da posvetimo posebnu pažnju jeste edukacija sudija. I odgovornost sudija – rekla je Pekićeva.

Ona dodaje da je jednako važna tema je podizanje svijesti građana.

Imamo i slučajeve, ističe Pekićeva, vrlo obrazovanih žena i muškarca koji smatraju da “jedna modrica, gurkanje ili šamar i nisu neko nasilje“.

– Jesu nasilje! Mi toga imamo i unutar sistema. Isto boli kad udari poslanik, bravar, zidar, učitelj ili ministar. Ista je odgovornost, ista je težina. Naša je odgovornost da mijenjamo svijest o tome da je danas normalno biti nasilnik – navela je Pekićeva, prenosi Srpskainfo.

Кaže da je odgovornost i poslanika da pruže podršku da svaka žena bude zaštićena.

Pekićeva ističe da moramo da učinimo sve što je moguće da zaštitimo svaku ženu.

– Danas, na Međunarodni dan djeteta, molim da učinimo i sve da svako dijete bude zaštićeno – zaključila je Pekićeva.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)