Političari se jeftino hrane, a dobro zarađuju
Supe, prilozi i salate koštaju po jednu marku.
Cijene u restoranima institucija na državnom nivou, pa i na entitetskim, običnom građaninu čine se skoro magičnima i uistinu nedostižnima
Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine dala je 36.270 KM za 2.590 kilograma mesnih proizvoda, svježih i vakumiranih.
Za kilogram mesnih proizvoda okvirno su plaćali 14 KM.
Prema tenderu, Služba za zajedničke poslove institucija BiH tražila je pretežno vakumska pakovanja od minimalno 300 grama do maksimalno 1.500 grama i da ne smiju imati sastojke svinjskog mesa, izuzev kranjske kobasice, prenosi Avaz.
Ako se uzme u obzir to kako se kreću cijene u restoranima institucija na državnom nivou, pa i na entitetskim, odnosno da su u današnje vrijeme vrlo niske, one se običnom građaninu čine skoro magičnima i uistinu nedostižnima.
Upravo prije tri dana objavljen je cjenovnik restorana u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje se vidi da supe koštaju 1 KM, kao i razne salate, ali i prilozi, poput krompira, blitve i riže.
Najskuplje jelo je pastrmka s roštilja, koja po kilogramu košta 20 KM, potom sote stroganov 6 KM, dok sarma u kiselom kupusu i grašak s junetinom koštaju 4 KM, pohovani oslić 3,5 KM, a ćufte u paradajz sosu 3 KM.
Tender Službe za zajedničke poslove institucija BiH objavljen je krajem 2021. godine, a u februaru 2022. potpisan je ugovor koji važi 24 mjeseca, odnosno dvije godine. To bi značilo da uskoro istječe te da će se tender obnavljati.
Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine nabavljala je sljedeće mesne proizvode:
– Bosanski sudžuk (od 300 do 700 grama)
– Goveđi pršut (od 500 do 1.500 grama)
– Kranjska kobasica (od 200 do 400 grama)
– Kulen kobasica (od 300 do 700 grama)
– Pileća prsa u ovitku/omotaču (od 200 do 600 grama)
– Pileća fino usitnjena barena kobasica (od 200 do 600 grama)
– Pileće hrenovke bez ovitka/omotača (od 200 do 400 grama)
– Roštiljska juneća blaga kobasica (od 200 do 400 grama)