Poznati modni lanac u Njemačkoj proglasio bankrot
Foto: Unsplash

Poznati modni lanac u Njemačkoj proglasio bankrot

1.500 radnika ostaje bez posla.

Poznati modni lanac Esprit proglasio je bankrot u Njemačkoj, javlja Bild. Dodaje se da je pogođeno još šest filijala i 1.500 zaposlenih. Ovo nije prvo tržište na kom modni brend ima probleme. Krajem marta pojavila se vijest u švajcarskim medijima o bankrotu Esprita na njihovom tržištu. Takođe, a potom i u Belgiji.

Prema zvaničnom saopštenju Esprita, bankrot švajcarske filijale i zatvaranje bili su “neizbježni” prenosi Swissinfo.

-Globalni ekonomski razvoj, u kombinaciji sa naglim povećanjem troškova energije i logistike, kao i negativnim raspoloženjem potrošača i, na kraju, ali ne i najmanje važno, visokim rentama za naše filijale, na kraju je onemogućio nastavak našeg poslovanja – napisali su iz kompanije u aprilu.

Prezaduženost podružnice švajcarskog Esprita iznosila je oko 12 miliona franaka na kraju 2023. Esprit odjeća će i dalje biti dostupna u 19 filijala kojima upravljaju franšizni partneri i u 150 prodavnica odeće različitih brendova, saopštila je modna grupa tada.

Prema informacijama koje su tada dali, kompanija će biti reorganizovana i ubuduće će se koncentrisati na onlajn prodavnicu i trgovinu sa franšiznim partnerima. Takođe je fokus na “novim impulsima u e-trgovini”. Menadžment želi da ostane prisutan u onlajn trgovini u Švajcarskoj.

Esprit Retail Svitzerland AG je u potpunom vlasništvu modne grupe Esprit Holdings Limited, koja je kotirana na berzi u Hong Kongu i ima svoje legalno sjedište na Bermudima. Podnošenje prijave o stečaju švajcarske filijale nema direktnog materijalnog uticaja na grupu. Poslovanje i poslovanje grupe su takođe ostali normalni.

Krajem marta bilo je reči o zatvaranju oko 40 Esprit prodavnica u Njemačkoj. Esprit je navodno raskinuo ugovor sa njemačkom kompanijom, javila je tada lokalna novinska agencija Rheinische Post pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Grupacija, sa sjedištem u Bišofsverdi kod Bautzena (Njemačka), sada želi da koristi maloprodajni prostor u druge svrhe. Ovo je već uticalo na lokaciju na željezničkoj stanici u Dizeldorfu, gde se brendovi kao što su Vila, Onli, Jack & Jones, Selected Homme i Street One nude u prodavnici Catches, ranije Esprit i kojom takođe upravlja PTH Group.

Prilikom nedavnog objavljivanja godišnjih rezultata, menadžment je upozorio da ostaje “sumnja” o budućnosti brenda rođenog 1968. Njegovi rezultati za 2023. pokazali su pad aktivnosti za 16,3%, na 5,912 milijardi hongkonških dolara (oko 700 miliona evra), dok su se njeni gubici ozbiljno povećali, dostigavši 2,339 milijardi hongkonških dolara (277 miliona evra, porast od 252% za godinu dana) prenio je fashionnetwork, prenosi Mondo.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)