PROMAŠAJ NEDJELJE Vlada Republike Srpske predložila kriminalizovanje klevete

PROMAŠAJ NEDJELJE Vlada Republike Srpske predložila kriminalizovanje klevete

Vlada Republike Srpske predstavila je Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je kao krivično djelo uvedena uvreda i kleveta, a za šta su predviđene visoke novčane kazne koje idu čak do 50.000 KM.

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije osuđuje odluku Vlade Republike Srpske o uvođenju klevete u Krivični zakonik Republike Srpske te zahtijeva hitnu reakciju predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini kako bi se spriječila kriminalizacija klevete.

– Upravni odbor BH novinara upozorava da proces kriminalizacije klevete koji su pokrenule vlasti u Republici Srpskoj predstavlja otvoreno gušenje slobode medija i nezavisnog, istraživačkog novinarstva u Srpskoj. Činjenica da su vlasti Republike Srpske odlučile kroz izmjene postojećeg zakona odrediti čak i visinu novčanih kazni za klevetu, te da su predviđene kazne znatno veće od iznosa koje su sudovi u BiH do sada presuđivali po tužbama za klevetu, predstavlja ništa drugo do institucionalni pokušaj zastrašivanja novinara i medija, posebno onih koji kritički pišu o potezima vlasti, gušenje slobode medija i uvođenje (auto)cenzure – navodi se u saopštenju.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)