REKORDNA TURISTIČKA SEZONA Banjaluku posjetilo duplo više turista nego 2019. godine
Foto: V. Ševčuk

REKORDNA TURISTIČKA SEZONA Banjaluku posjetilo duplo više turista nego 2019. godine

"Manifestacija “Banjalučko ljeto" je zabilježilo veoma dobru posjećenost."

Ljetna turistička sezona, koja je pri kraju, biće rekordna, a prema podacima gradske Turističke organizacije, tokom sedam mjeseci 2022. zabilježeno je gotovo duplo više posjetilaca nego 2019. godine, koja se smatrala najboljom do sada.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” direktorica Turističke organizacije grada Banjaluka Dragana Vukliš i dodala da je turistički promet u Banjaluci, od januara do jula 2022. godine, povećan za 100,77 odsto što se tiče dolazaka, odnosno 97,46 odsto što se tiče noćenja, u odnosu na isti period u pretpandemijskoj 2019. godini.

– U maju, junu i julu 2022. imali smo tendenciju rasta po noćenjima, što je u poređenju sa prošlom godinom, vidno povećanje. Prema statističkim podacima, u dosadašnjem dijelu 2022. godine evidentirano je 48.169 dolazaka ili 91,37 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, odnosno ukupno 74.957 noćenja – rekla je Vukliš.

Ističe da je u najvećem gradu Srpske porastao i broj noćenja.

– Usluge smještaja na području grada pružaju hoteli, moteli, hosteli, prenoćišta, sobe za iznajmljivanje i seoska domaćinstva smještajnog tipa sa ukupno 2.053 registrovana ležaja – kaže Vukliš i dodaje da ostvareni prihod grada po osnovu boravišne takse do kraja avgusta ove godine iznosi skoro 156.000 KM.

Kao i ranijih godina, turisti u Banjaluku dolaze mahom iz zemalja regiona, međutim, ove godine je njihov broj višestruko veći. Tokom sedam mjeseci ove godine grad je posjetilo 27.730 stranih i 20.439 domaćih turista, dok je u istom periodu prošle godine bilo 12.064 stranih i 13.107 domaćih posjetilaca.

– Očekujemo da će ova godina biti rekordna po broju turista. Bilo ih je iz dalekih država svijeta, kao što su Indonezija, Tajland, Kina, Japan, Mongolija… Ipak, najveći broj posjetilaca došao je iz Srbije i zemalja zapadne Evrope – kazala je Vukliš.

Dodala je da su brojni sadržaji koje Banjaluka nudi gostima.

– Turisti su najviše zainteresovani za razgledanje grada, obilaske znamenitosti, rafting na Vrbasu, događaje i animacije u etno-turizmu – kazala je Vukliš.

Kako je naglasila, ove godine u Banjaluci je bilo dosta dešavanja koja su takođe bila privlačna turistima.

– Istakla bih “Banjalučko ljeto”, koje je zabilježilo veoma dobru posjećenost, što nam je izuzetno drago i daje podstrek da svake godine napredujemo sa boljim sadržajem – rekla je Vukliš.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)