“Roditelji, ne potpisujte ugovore” Grad kreće u obračun sa vrtićem Zvjezdica (VIDEO)
Foto: A. Čavić

“Roditelji, ne potpisujte ugovore” Grad kreće u obračun sa vrtićem Zvjezdica (VIDEO)

Cilj je da mjere olakšaju roditeljima, a ne da pogoduje bogaćenju vlasnika privatnih vrtića - rekao je on.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da je Grad spremio sredstva da sve ove mjere realizuje samostalno, ali da je za povećanje subvencija potrebna i podrška Skupštine Grada.

-Potrebno je da budu obezbijeđeni i stabilni prihodi koji će garantovati dugorčno sprovođenje ove mjere. Za izjednačavanje participacije između javnih i privatnih vrtića neophodno je i donijeti Rezoluciju koja će definisati principe neophodne za izjednačavanje cijena. Tu je prije svega neophodno da se usvoji set odluka koji će garantovati stabilne prihode, a jedna od tih je i odluka o objedinjenoj naplati komunalnih usluga koja Gradu može donijeti 2,5 miliona KM prihoda – poručio je Kresojević.

Naš cilj, kako je kazao, jeste da sve ove mjere olakšaju roditeljima, a ne da pogoduje bogaćenju vlasnika privatnih vrtića.

-U tom pogledu preduzećemo različite mjere. Uporedo sa povećanjem iznosa subvencija na 100 KM za prvo i 200 za drugo dijete koje će uslijediti već od 1. jula, a potom na 150 KM od 1. avgusta, potrebno je da istovremeno preduzmemo i mjere koje će zaustaviti neosnovano povećanje cijena privatnih vrtića – naveo je on.

Kako je kazao, ukoliko do ponedjeljka vrtić „Zvjezdica“ ne povuče odluku o povećanju cijene za 100 KM, Grad će donijeti mjere za sprečavanje zloupotrebe subvencija.

-Prva mjera je da od 1. jula dijete neće moći biti upisano u taj vrtić po subvencionisanoj cijeni. Uporedo s tim pripremamo se za otvaranje novih 500 mjesta u javnim vrtićima. Osim toga pripremićemo obrazac koji će roditelji moći uputiti vrtiću „Zvjezdica“ sa zahtjevom da se dobije potvrda da će cijena od 1. oktobra biti smanjena na 380 KM umjesto 450KM, te ukoliko ovaj vrtić odbije ovakav zahtjev, Grad će za to dijete garantovati mjesto u javnom vrtiću – pojasnio je Kresojević.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)