SJEĆATE LI SE NASTUPA NA EVROVIZIJI? Marija Šestić za BLink: Banjaluka ima sjajnih muzičara, scenu nažalost ne (FOTO)
Foto: V. Ševčuk

SJEĆATE LI SE NASTUPA NA EVROVIZIJI? Marija Šestić za BLink: Banjaluka ima sjajnih muzičara, scenu nažalost ne (FOTO)

Njeno omiljeno mjesto u Banjaluci je Banski dvor, u kojem je doslovno odrasla.

Mnogi i danas pamte nastup Marije Šestić iz Banjaluke na Evroviziji 2007. godine, kada je BiH predstavila pjesmom “Rijeka bez imena”. Marija je i danas jednako lijepa i talentovana, a  zaposlena je kao korepetitor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Kako je rekla za portal BLink Evroviziju i dalje prati, a muzika i Banjaluka bili su glavna tema našeg razgovora.

Godine 2007. nastupala si na Evroviziji. Kada se osvrneš iza sebe, kako gledaš na to iskustvo?

Evrovizija je za mene, kao mladog izvođača, bila ozbiljan poduhvat. S obzirom da ne predstavljate samo sebe, kompoziciju i nastup, nego ste i predstavnik svoje države u tom momentu, naravno da to sve nosi sa sobom veliku odgovornost. Zahvalna sam na tom dragocjenom iskustvu. Bilo je izazovno, ali i jako lijepo.

Pratiš li Evroviziju?

Da, pratim je često.

Koliko je muzika danas dio tvog života?

Muzika je svakodnevni, tj.najveći dio mog dana, pa i života. Da li kroz posao na muzičkoj akademiji ili kroz ličnu konzumaciju, ne bih mogla zamisliti život bez muzike.

Marija na nastupu u Banjaluci (Foto: D. Rakita)

Najbolji koncert koji si slušala i zašto baš taj?

Ne bih mogla izdvojiti najbolji  koncert, jer mi se i senzibilitet i raspoloženje mijenja, samim tim i afiniteti. Ako bi baš morala da biram izdvojila bih Stingov koncert u Toskani, 11.septembra. 2001. Poseban je jer su u pitanju vrhunski muzičari, intimna atmosfera i emocija koja je pratila cijelj tok koncerta.

Omiljeno mjesto u Banjaluci?

Banski dvor. Naš kulturni hram koji je ugostio brojne umjetnike, a takođe mjesto u kojem sam, takoreći, odrasla.

Ima li Banjaluka muzičku scenu i kako bi je opisala?

Banjaluka ima zaista sjajnih, talentovanih muzičara. Ali scenu ne. Nažalost, negdje je podijeljena između Zagreba, Beograda i Sarajeva..i nikad dovoljno ozbiljno shvaćena i podržana od strane upravnih organa. Nadam se da će se to uskoro promijeniti.

Kako uticati na muzički ukus mladih, odnosno da li je na to uopšte moguće uticati?

Naravno da je moguće, ali izuzetno teško, s obzirom na medijsko bombardovanje kičom. Nažalost, takva su vremena. Rijetko koje dijete nema potrebu da se uklopi i bude dio društva, ali današnje društvo, po mom mišljenju, ima ozbiljno poljuljan sistem vrijednosti, manjak kulture. Promjena je moguća, uz sistematsko angažovanje roditelja i  školsko – obrazovnih ustanova. Bitno je na vrijeme uticati na takve stvari, tj.još u djetinjstvu i ranoj adolescenciji.

Pjesma koju bi preporučila da svako posluša i zašto?

Ne postoji pjesma za svakoga. To je stvar ukusa. Ono što je bitno jeste da se ponovo usmjerimo ka kvalitetnoj muzici i pjesmama sa smislenim tekstovima, za početak.

Šta radije biraš, bisokop ili film u kućnoj atmosferi?

Rado biram i jedno i drugo, zavisno od raspoloženja.

 

 

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)