
Slana štrudla sa piletinom i gljivama
Ukusna slana štrudla.
Štrudle svoje porijeklo vuku još iz austrougarske kuhinje, a neki tvrde da im se korijeni mogu pronaći i u lisnatim desertima iz Turske.
Rado je jedu sve generacije, a mi vam donosimo recept za slanu verziju.
Prvo morate pripremiti tijesto:
Tijesto:
40 dkg glatkog brašna
6 g soli
6 kašika ulja
2 dcl mlake vode
Priprema:
U brašno dodajte so, ulje i vodu te umijesite glatko tijesto. Da bi bilo glatko, morate ga doslovno izlupati o sto.
Premažite ga dobro uljem i pokrijte krpom da se ne hvata kora i da se ne suši, jer ga nećete u protivnom moći razvući.
Tijesto ostavite da se odmori otprilike pola sata i potom ga razvucite. Spremno je za nadjev.
Ovo tijesto možete koristiti za sve štrudle: s jabukama, s trešnjama i višnjama, sa sirom, odnosno sve što vaša mašta stvori.
Zatim slijedi ostatak recepta:
Sastojci:
400 g pilećeg filea
500 g šampinjona
2 kašike ulja
2 jaja
200 g naribane gaude ili sličnog sira
200 g kiselog vrhnja
½ kašike sušenog kopra
so
biber
500 g gotovih kora
100 g kiselog vrhnja za premaz
Priprema:
Pileći file narežite na kockice i prepržite na malo ulja da dobiju boju sa svih strana, biće dovoljno desetak minuta.
Isto napravite sa šampinjonima koje ste narezali na ploške.
Pomiješajte pripremljeni pileći file i šampinjone s jajima, naribanom gaudom i kiselim vrhnjem.
Dodajte sušeni kopar, posolite, pobiberite i sve dobro izmiješajte.
Rernuu zagrijte na 180 Celzijevih stepeni, a za to vrijeme napunite kore nadjevom, svaka štrudla neka ima po dva lista kao podlogu.