Tokom tri godine počinjeno više od 1.400 samoubistava, čak 80% su muškarci
Foto: Unsplash

Tokom tri godine počinjeno više od 1.400 samoubistava, čak 80% su muškarci

Crne brojke u BiH.

Centar za sigurnosne studije je analizirao samoubistva u BiH u posljednje tri godine prilikom čega su došli do broja od 1.431 osobe koja je počinila samoubistvo, a od čega je čak 80 odsto muškaraca.

Na osnovu podataka, prikupljenih kroz analizu statističkih biltena Federalnog zavoda za statistiku i Zavoda za statistiku Republike Srpske, službenih podataka Policije Brčko distrikta BiH i medija, ustanovljeno je da je u BiH u periodu od 2020. godine do 2023. godine 1.431 osoba počinila samoubistvo.

Samoubistvo ili suicid je aktivni ili pasivni autodestruktivi čin u kojem čovjek svjesno i namjerno oduzima sebi život zbog različitih motiva. Samoubistvo je jedan od rijetkih fenomena koji je u potpunosti oslobođen od vjerskih, polnih, rasnih, kulturoloških, socijalnih, uzročnih, vrijednosnih, vremenskih i uzrasnih granica.

U pogledu demografskih karakteristika, skoro 80 odsto samoubistava počinile su osobe muškog pola. Najveći broj počinilaca samoubistava u BiH osobe su starije od 60 godine, te se smatra da bi uzrok takvog njihovog čina mogao biti osjećaj “beskorisnosti” i zapostavljenosti, piše Klix.

Jedan od problema je u tome što u BiH ne postoji jedinstveni registar samoubistava, te se stvara percepcija o tome da se ovakvi slučajevi zanemaruju. Takođe, podatak o broju osoba, koje u poznim godinama počine samoubistvo, trebao bi biti jedna vrsta alarma koja zahtijeva veći angažman i kreiranje novog sistema vrijednosti o brizi o starijima. Stoga, postavlja se opravdano pitanje u kojoj mjeri postajemo bezosjećajno društvo, obzirom na to da problematika slučajeva samoubistava i trauma s kojima se naknadno suočavaju bližnji nastradalih ne izazivaju toliki interes javnosti kao, primjera radi, slučajevi ubistava čiji je broj znatno manji.

[DCRP_shortcode style="3" image="1" excerpt="1" date="0" postsperpage="4" columns="4"]
KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)