Tri godine OSVETE Banjaluci: SNSD protiv čistog Vrbasa, boljeg grijanja i parkova

Tri godine OSVETE Banjaluci: SNSD protiv čistog Vrbasa, boljeg grijanja i parkova

Ono oko čega ranijih godina nije bilo problema, kao što je budžet, nove ulice, investicije i slično, odjednom je postalo predmet rasprava.

Od kada je novo rukovodstvo došlo na čelo Gradske uprave i Skupštine grada Banjaluka tenzije se ne smiruju, a to se najviše vidi na sjednicama gradskog parlametna.

Ono oko čega ranijih godina nije bilo problema, kao što je budžet, nove ulice, investicije i slično, odjednom je postalo predmet rasprava.

Gradonačelnik Draško Stanivuković od početka mandata govori da je mržnja SNSD prema njemu, jača od ljubavi prema Banjaluci i da zbog toga trpe svi građani.

Demokratija, šta ćeš…”

Osvetu Banjalučanima uz komentar “demokratija, šta ćeš” najavio je lider SNSD, Milorad Dodik, nakon izbora 2020. godine kad je Banjaluka izabrala novog gradonačelnika, koji nakon 22 godine nije iz SNSD.

SNSD je do sada blokirao budžet, parkove, investicije, nova radna mjesta, čak su zaustavljaji i, vjerovali ili ne, gradnju fontane i kružnog toka.

Stanivukoviću nisu dali da obezbijedi neradnu nedjelju, da smanji plate funkcionerima, čak ni da ima svog zamjenika.

Najnoviji primjer skidanja za dnevnog reda tačke vezane za kolektor je još jedan dokaz da je političko rivalstvo jače od ljubavi prema gradu. Zbog politike će Vrbas ostati prljav.

Odbornici SNSD-a koji u Skupštini Grada predstavaljaju Banjalučane smatraju da našem gradu ne trebaju kolektori za prečišćavanje otpadnih voda. Ovo je drugi put da se odbijaju tačke koje se odnose na izgradnju kolektora i to na Crkvenoj u Docu i Obilićevu, iako svi oni koje vole Banjaluku i Vrbas znaju koliko je taj projekat važan jer zapravo to mjesto uzrokuje 50 odsto zagađenja rijeke Vrbas – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Zašto su protiv čistog Vrbasa, odbornici većne nisu imali objašnjenje. Ali, nije prvi put.

Do sada su blokirani mnogi projekti, dešavalo se da sjednice traju po mjesec dana, ali i da ih po tri mjesec nema. Ruke skupštinske većine bile su dovoljne da gradonačelnuku ukinu realokacije, ali i izmijene poslovnik i daju mu manju mugućnost govora.

Sjednice su prekidane toliko puta, da ni novinari više ne znaju da nabroje, a o kašnjenjima ne vrijedi govoriti…

Nemojte glasati za nas…”

U holu ispred skupštinske sale često možemo čuti novinare koji kažu da je ovo najlošiji sastav ikada. Očito su sa tim saglasni i neki odbornici.

Odbornik DEMOS-a Slobodan Stanarević, nakon jedne od diskusija na sjednici reagovao je na to što pojedini odbornici “odlutaju” od teme, odnosno konkretne tačke diskusije.

Slobodan Stanarević

– Zamolio bih predsjednika Skupštine da diskusija ne ide van tačke dnevnog reda. Evidentno je da smo ušli u izbornu godinu, odnosno da imamo još godinu dana do izbora, pa samim tim, narode moj dragi, primjetićete kako su pojedini ovdje prisutni, zbog broja na listi, aktivniji u izlaganjima. Vrlo često bez smisla i bez ikakvog rezona. Moj dragi narode da vam se obratim – nemojte glasati ni za koga na narednim izborima, a ko je prisutan u ovoj sali jer niko nije zalužio još jedan mandat u ovoj skupštini – rekao je Stanarević nedavno na sjednici.

Ipak, odbornici ne žele da ih sve stavljamo u isti koš. Bar ne svi.

Ja imam potrebu da se ogradim i da kažem da nismo svi isti. Govorim u svoje ime i u ime Кluba PDP koji vodim, a da javnost zna jer često možemo čuti da nas trpaju u isti koš – kaže šef Kluba odbornika PDP, Dragan Milanović.

– Dakle svih pet odbornika je prisustvovalo sjednici čitav dan. Dok recimo SNSD je imao četiri od 11 odbornika. Osim na glasanju. Nikad zbog nas nije prekinuta sjednica. Nikad nismo bili dio problema nego dio rješenja. A da smo neproduktivni zbog njih to je istina. I da se ogradim i u skupštinskoj većini ima revnosnih odbornika koji su redovni i koji rade, ali nažalost ne mnogo – naveo je on.

Ninković: Ko to kaže?

Predsjednika Skupštine, Ljubu Ninkovića, pitali smo kako komenmtariše to da mnogi ovaj sastav proglašavaju najnenfikasnijim do sada, ali nam je odgovorio sa:

– Ko to kaže?

Međutim, jasno je da to kažu podaci o broju sjednica. U prošlom sazivu bilo mnogo više sjednica u istom vremenskom periodu, a Ninković i sam priznaje da se našao u neugodnoj situaciji, jer odbornika većine nije bilo.

– Bio sam u neugodnoj situaciji, jer sam cijeli dan morao da skupljam skupštinsku većinu kako bismo ispunili kvorum i nastavili sa sjednicom – priznao je Ninković.

Saglasni svi

Da se nikada nije ovako radilo saglasni su i u SNSD. Iskusniji odbornici ne pamte ovako nešto. U ime odbornika građanima se izvinila odbornica SNSD, Nevena Todorović, zbog ponašanja svih njih.

– Stvarno koristim ovu priliku da se javno izvinim svim građanima Banjaluke, na ovom ovakvom odnosu našem odnosu prema gradu i prema građanima. Nije se ovako radilo, mnogo je više reda bilo i poštovanja, prosto ja sad osjećam potrebu da se javno izvinim i ovo nije nešto na šta smo i mi sami navikli i šta smo očekivali u ovom sazivu skupštine – rekla je  Todorović nedavno.

Bilo je i odbornika koji su rekli da ih je sramota što su dio ovog saziva.

Nezahvalna uloga

Iako se funkcioneri otimaju za fotelje, kada je u pitanju ona predsjednika banjalučke Skupštine, nije tako.

Ova fotelja tri mjeseca bila je prazna, a kako su izvori tvrdili, niko nije htio da se uhvati u koštac sa ovim poslom i zauzme mjesto Mladena Ilića, prvog predsjednika Skupštine i sada narodnog poslanika.

Gradonačelnik Banjaluke, za sve krivi predsjednika GrO SNSD, Vladu Đajića i kaže da on stoji iza suludih ideja o blokadi Skupštine.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)