U duhu tradicije: Brojni građani pridružili se velikoj slavskoj trpezi povodom Spasovdana
Foto: A. Čavić

U duhu tradicije: Brojni građani pridružili se velikoj slavskoj trpezi povodom Spasovdana

Gradonačelnik Draško Stanivuković sugrađanima čestitao slavu i podsjetio da program „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“ predstavlja dio jedne nove tradicije.

Veliki broj sugrađana pridružio se slavskoj trpezi, koja je i ove godine upriličena u porti Hrama Hrista Spasitelja povodom obilježavanja praznika Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana – slave grada Banjaluke i Sabornog hrama.

Zajedno sa sugrađanima proslavi Spasovdana pridružio se i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je tom prilikom svim sugrađanima čestitao slavu i podsjetio da program „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“, predstavlja dio jedne nove tradicije.

– Naš cilj je da slavsku pogaču, koljivo i sve one običaje koji se vezuju za srpsku slavu pronesemo ulicama naše Banje Luke i da slavska trpeza bude dostupna svim našim sugrađanima koji imaju želju da budu dio proslave slave našeg grada i Hrama – poručio je gradonačelnik.

On je podsjetio da se, osim prigodnog posluženja u okviru programa pod nazivom „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“, biraju najbolja pogača i najbolja rakija, kao neizostavan dio svake slavske trpeze, dok kulturno-umjetnička društva upotpunjavaju atmosferu upravo izvođenjem tradicionalnih pjesama i igara.

– Članovi kulturno umjetničkih društava potrudili su se da nas vrate u stara vremena i prikažu nam svu tu tradiciju i običaje koji se vezuju za proslavu slave. Doček gostiju, lomljenje slavskog kolača, zdravice samo su dio onih običaja koje upravo kroz ovaj događaj pronosimo i na taj način čuvamo od zaborava – pojasnio je Stanivuković.

Dodao je da će obilježavanje slave biti nastavljeno i sutra uz Veče gusala, te podsjetio da se slava grada – Spasovdan obilježava tri dana po starom srpskom običaju.

– Obilježavanje smo započeli juče tradicionalnim kulturno-umjetničkim programom „U susret Spasovdanu“, danas smo upriličili cjelodnevni program, a sutra će biti priređeno Veče gusala, na kojem će nastupiti najbolji guslari sa ovih prostora i svi naši sugrađani moći će uživati u zvucima ovog starog instrumenta i pjesmama u kojima su opjevani naši najveći događaji i naši heroji – zaključio je gradonačelnik.

Tokom večeri su izabrani ovogodišnji pobjednici u takmičenju za najbolju pogaču i najbolju rakiju. Prvu nagradu za najbolju pogaču osvojila je Milijana Drinić, drugo mjesto pripalo je domaćicama Kola srpskih sestara,  dok je dobitnica treće nagrade Dosta Stojičić.

Za najbolju rakiju proglašena je rakija domaćina Ranka Pandže, drugo mjesto osvojila je rakija Ilije Mijatovića, dok je treću nagradu osvojila Dijana Strika.

Takođe, Stoja Zrnić nagrađena je za izradu najoriginalnije slavske svijeće.

Podsjećamo, trodnevno obilježavanje Spasovdana započelo je juče, 24. maja predavanjem uglednog lingviste prof. dr Miloša Kovačevića, te tradicionalnim kulturno-umjetničkim programom „U susret Spasovdanu“. Služenjem Svete arhijerejske liturgije i svečanom litijom slava je u jutarnjim časovima proslavljena u Hramu Hrista Spasitelja. Program obilježavanja biće nastavljen sutra, 26. maja kada će biti održano Veče gusala.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)