Usvojen “Adnanov zakon” o transplantaciji
Foto: Pexels

Usvojen “Adnanov zakon” o transplantaciji

Donator može sada biti i neko ko nije krvni srodnik.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas su na vanrednoj sjednici jednoglasno usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja po hitnom postupku.

Za ovaj zakonski akt koji je razmatran po hitnom postupku glasalo je 85 poslanika.

Vlada FBiH juče je na hitnoj telefonskoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja nakon čega ga je uputila u hitnu parlamentarnu proceduru na usvajanje.

Za stupanje na snagu ovog zakona neophodno je da ga usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH, koji će na vanrednoj sjednici zasjedati večeras u 18.00 časova.

Ako izmjene zakona budu usvojene i u ovom domu, slijedi potpis predsjednika FBiH Lidije Bradare, nakon čega će ovaj zakonski akt biti objavljen u Službenom listu FBiH.

Aktuelni Zakon predviđa da se transplantacija sa živog donatora može obaviti samo ako se radi o krvnom srodniku.

Vlada i Parlament FBiH djelovali su u koordinaciji jer žele što prije stvoriti pretpostavke za liječenje 22-godišnjeg mladića Adnana Šemića iz Mostara, kojem je hitno potrebna transplantacija jetre.

Iako je našao donatora, Šemiću nije bilo omogućena transplantacija jer nije u krvnom sredstvu s njim, što nalaže trenutni zakon, te mu je zbog toga odbijena transplantacija ne samo u BiH već i u Turskoj, prenosi Mondo

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)