Vlada FBiH OGRANIČILA MARŽU na određene namirnice
Foto: D.Komarnicki

Vlada FBiH OGRANIČILA MARŽU na određene namirnice

Odluom obuhvaćene osnovne namirnice, brašno, hljeb, ulje, mlijeko...

Vlada FBiH donijela je danas odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području FBiH propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević rekao da se Vlada vodila činjenicom da odredi osnovnu stratešku robu, te da je odluka donesena u skladu sa Zakonom o kontroli cijena, a s ciljem zaštite životnog standarda građana.

Kada je riječ o marži, Hasičević je rekao da je Federalna uprava za inspekcijske poslove pratila situaciju na terenu, dodajući da su nakon toga uzeli donje marže proizvoda i naveli ih u odluci.

On je rekao da se prilikom određivanja visine marži u veleprodaji i maloprodaji vodilo računa o tome da marža trgovaca može da pokrije troškove poslovanja i da im osigura kontinuitet obavljanja djelatnosti, kao i da ne služi za ostavarenje ekstra profita trgovaca.

Hasičević je naveo da su odlukom obuhvaćeni pšenično brašno tip 550 /po kilogramu propisana je veleprodajna marža pet odsto, maloprodajna sedam odsto/, zatim sve vrste hljeba od pšeničnog brašna po kilogramu /veleprodajna marža pet odsto, maloprodajna sedam odsto/, mlijeko kravlje, pasterizovano, homogenizovano i sterilno po litru /veleprodajna marža tri odsto, maloprodajna šest odsto/, kao i suncokretovo ulje po litru /veleprodajna marža pet odsto, maloprodajna šest odsto/.

Odlukom su obuhvaćeni i šećer kristal bijeli po kilogramu /veleprodajna marža četiri odsto, maloprodajna osam odsto/, svježa konzumna jaja po komadu /veleprodajna marža pet odsto, maloprodajna šest odsto/, kao i sve vrste svježeg mesa /veleprodajna marža pet odsto, maloprodajna šest odsto/, te deterdženti za veš u prahu po kilogramu i za suđe tečni deterdžent po litru /veleprodajna marža osam odsto, maloprodajna 12 odsto/.

U razlozima za donošenje odluke, Ministarstvo je podsjetilo da je Vlada FBiH na sjednici 8. aprila lani donijela odluku o izmjeni odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

Tom odlukom je bilo propisano da su pravna i fizička lica obavezna utvrditi i primjenjivati marže tako da one ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31. decembar, 2020. godine.

Kako je navedeno u obrazloženju, a s obzirom na tu vremensku odrednicu, Odluka je izgubila svrhu jer su brojni trgovinski objekti otvoreni nakon 31. decembra, 2020. godine, te je bilo potrebno korigovati mjeru neposredne kontrole cijena tako da se donese nova odluka.

Srna

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)