Žrijeb za kvalifikacije EP u fudbalu: Orlovi na Mađare i Crnogorce, Zmajevi opet na Ronalda
Foto: facebook.com/uefa

Žrijeb za kvalifikacije EP u fudbalu: Orlovi na Mađare i Crnogorce, Zmajevi opet na Ronalda

Kvalifikacije za EP počinju 23. marta 2023. godine, a završavaju u novembru iste godine. Ni Srbija, kao ni BiH do sada nisu bile učesnice EP.

Fudbalska reprezentacija Srbije je na žrijebu održanom u Frankfurtu, jednom od gradova domaćina narednog EP u Fudbalu koje će se održati u Njemačkoj, za protivnike u grupi G dobila Mađarsku, Crnu Goru, Bugarsku i Litvaniju, pa nema sumnje da važe za jedne od favorita za plasman na fudbalsku smotru “starog kontinenta”.

Poslije žreba, prve utiske je iznio Dragan Stojković Piksi:

– Rekao sam i ranije, ko god da dođe od protivnika u ovu grupu mi imamo svoje cviljeve. Nema tu ni priče, ni bilo čega. Vrlo otvorena grupa. Skoro pa kompšijska grupa. Može da se ide autobusom da uštedimo koji dinar da ne idemo avionom. Imamo i dovoljno vremena da izanaliziramo. Ja, kada kažem, ne interesuju me protivnici, fokusiran sam na naš tim, ali moramo da anliziramo proitivnike. Imamo vremena da anliziramo protivnike i da malo bolje znamo sa kim igramo – izjavio je Stojković.

Fudbalska reprezentacija  Bosne i Hercegovine će igrati protiv Portugala, Islanda, Luksemburga, Slovačke i Lihtenštajna.  BiH je, kao i Srbija, zahvaljujući odličnim rezultatima u Ligi nacija bila smješteni u drugom šeširu, što je donijelo povoljniji žrijeb i nominalno lakše rivale.

Voljom žrijeba odlučeno je da BiH igra u grupi J protiv Portugala, Islanda, Luksemburga, Slovačke i Lihtenštajna.

Ovo je izgled svih kvalifikacionih grupa:

Grupa A: Španija, Škotska, Norveška, Gruzija i Kipar

Grupa B: Nizozemska, Francuska, Irska, Grčka i Gibraltar

Grupa C: Italija, Engleska, Ukrajina, Sjeverna Makedonija i Malta

Grupa D: Hrvatska, Vels, Armenija, Turska i Letonija

Grupa E: Poljska, Češka, Albanija, Farska Ostrva i Moldavija

Grupa F: Belgija, Austrija, Švedska, Azerbejdžan i Estonija

Grupa G: Mađarska, Srbija, Crna Gora, Bugarska i Litvanija

Grupa H: Denmark, Finska, Slovenija, Kazahstan, Sjeverna Irska i Andora

Grupa I: Švicarska, Izrael, Rumunija, Kosovo, Bjelorusija i San Marino

Grupa J: Portugal, Bosna i Hercegovina, Island, Luksemburg, Slovačka i Lihtenštaj

Delegaciju Fudbalskog saveza BiH u Frankfurtu predstavljali su predsjednik saveza Vico Zeljković, potpredsjednici Irfan Durić i Ivan Beus, generalni sekretar Adnan Džemidžić, savjetnik predsjednika saveza Marko Miličić, menadžer reprezentacije Zvjezdan Misimović i selektor Ivajlo Petev. Kvalifikacije za EP počinju 23. marta 2023. godine, a završavaju u novembru iste godine. Ni Srbija, ni BiH do sada nisu bile učesnice EP od kako se takmiče pod tim imenima.

Čak 20 timova iz kvalifikacija izboriti plasman na Euro, odnosno dvije prvoplasirane selekcije iz svake od 10 grupa odlaze na smotru najboljih, a njima i zemlji domaćinu Njemačkoj pridružiće se još tri ekipe iz baraža.

CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)