Rješenje za spomenik palim borcima VRS predstavljeno, da li će lokacija opet biti sporna?
Foto: Grad Banjaluka

Rješenje za spomenik palim borcima VRS predstavljeno, da li će lokacija opet biti sporna?

O izradnji spomenika posvećenom stradalim vojnicima VRS pričalo se godinama a i sama lokacija se nekoliko puta mijenjala.

Vijest dana u Banjaluci definitivno je konačna najava izgradnje centralnog spomen-obilježja poginulim borcima na lokaciji sadašnjeg “Krašovog parkinga”. Predstavljeno je pobjedničko rješenje od 18 pristiglih na konkursu a izabrano rješenje je rad firme “Routing”.

Planirani memorijalni kompleks će se sastojati od 62 stuba koji simbolizuju 62 brigade VRS poredanih oko osnove krsta, koji po ukupnom obliku podsjeća i na crkvu. Ispod kompleksa  će se nalaziti spomen soba i muzej.

Tačno 30 godina Banjaluka i Republika Srpska čekaju na izgradnju ovakvog spomenika koji je vremenom postao i političko pitanje i, na žalost, argument za političko potkusurivanje. Na lokaciji spomenika  prethodno će biti izgrađen trg, a radovi će, barem prema riječima gradonačelnika Draška Stanivukovića, početi do kraja ove godine.

Grad je obezbjedio inicijalna sredstva a Stanivuković je naglasio i da očekuje i da se u ovo zdanje od nacionalnog značaja priključi šira javnost, donatori, ali i institucije u Srpskoj.

O izradnji spomenika, prije svega zahvalnosti stradalim ali i svim vojnicima Vojske Republike Srpske, pričalo se godinama, a i sama lokacija se mijenjala nekoliko puta. Prvobitna lokacija je bila predviđena na sadašnjoj lokaciji “Krajiške kuće”, na Bulevaru Cara Dušana, a kasnije se kao lokacija spominjao prostor sadašnje “Rupe”, odnosno na kompleksu na kojem se gradi poslovno-stambeni kompleks između ulica Vase Pelagića, Srpske i bana Lazarevića.

Treća lokacija koja se spominjala kao rješenje je park kod Palate Republike, odnosno u blizini spomenika banu Tisi Milosavljeviću.

Idejno rješenje za Centralno spomen – obilježje – Grad Banja Luka

Gradonačelnik Banjaluke je na današnjoj konferenciji naglasio da je lokacija “Krašov parking” izabrana iz razloga jer je u potpunosti u vlasništvu grada, dok lokacija kod spomenika banu Milosavljeviću ima određenih problema sa nerješenim imovinsko-pravnim odnosima.

-Naglašavam da nema toga ko ovaj proces može da zaustavi. Ovo je trenutak koji smo dugo čekali i dugo najavljivali – istakao je Stanivuković, koji je dodao da je za ovakav monumentalan spomenik morala da se odabere lokacija dovolno snažna i u samom centru grada.

Sa Stanivukovićem se složio i Nikola Dmitrović, autor rješenja ispred firme “Routing”, koji je naglasio da će spomenik arhitektonski zatvoriti centralno jezgro grada i uklopiti se u njega.

– Lokacija Krašovog parkinga je neizgrađena i ovim konceptualnim rješnjem spomenika htio se zatvoriti ulični front koji čine Banski dvor, zgrada Gradske uprave, Palata predsjednika i Hram Hrista Spasitelja, te objekti poput hotela Bosna koji čini najuži gradski centar – dodao je Dmitrović.

Pošto je u Srpskoj, a pogotovo u Banjaluci kao najvećem gradu, svako pitanje pomalo (ili i malo više) političko, neizbježno pitanje jeste da li će republičke vlasti podržati izgradnju spomenika budući da je na čelu Banjaluke gradonačelnik iz opozicionih redova. To pitanje posebno dobija na težini kada znamo da je ovo godina izbora koji će se, ako ne bude nekih promjena, održati 2.oktobra.

Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite: Spomenik da, ali na lokaciji kod Palate Republike!

Stanivuković samo što je završio sa konferencijom za medije a iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske stiglao je ekspresan odgovor da je ministarstvo, kao i institucije Srpske, ali i nevladine organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, nesumnjivo za izgradnju spomenika, ali na lokaciji kod Palate Republike!

-Vlada će snositi troškove finansiranja izrade idejnog projekta i tehničke dokumentacije, te finansiranja kompletne izgradnje centralnog spomen-obilježja, ali je prethodno potrebno da grad Banjaluka obezbijedi lokacijske uslove na predviđenoj lokaciji – izjavili su iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i dodali da se grad Banjaluka nije javio na javni poziv za dodjelu sredstava u 2022. godini.

Redakcija portala BLink poslala je upit i Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju sa upitom da li su upoznati sa projektim izgradnje spomenika, a prvenstveno sa samom lokacijom.

– S obzirom da još nemamo zvaničnih informacija o (predloženoj) lokaciji i idejnom rješenju spomen obilježja stradalim borcima iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, Ministarstvo u ovom trenutku ne može komentarisati predloženu lokaciju. Gradska uprava se nije konsultovala sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u vezi sa navedenom lokacijom – kratko je odgovoreno iz PR službe Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Prvo se mora doći do donošenja izmjena regulacionog plana za datu lokaciju, a donošenje regulacionih planova je isključivo u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Prilikom donošenja izmjena regulacionog plana se će se morati voditi pažnja i na to da je u neposrednoj blizini zaštićeni spomenik, a cijela ta cjelina sa Banskim dvorom, Galerijom savremene umjetnosti, pa i Gospodskom ulicom, čini ambijentalnu cjelinu. To znači da će u u svajanju regulacionog plana, odnosno samih izmjena, mora biti uključen i Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa.

Nezvanično saznajemo da Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa nije ni ranije blagonaklono gledao na promjene regulacionog plana na navedenoj lokaciji.

Bilo kako bilo, u danima koji dolaze očekujemo reakcije i stavove zvaničnika kao i odgovornih, a sa nadom da će se spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske napokon napraviti i da se ova tema, barem u budućnosti, više neće dodatno politizovati.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)