RIJETKI PRIZORI Kitovi ubice snimljene u lovu na velike bijele ajkule (VIDEO)
Foto: YT

RIJETKI PRIZORI Kitovi ubice snimljene u lovu na velike bijele ajkule (VIDEO)

Naučnici su objavili dokaze koji potvrđuju da orke love velike bijele ajkule (psine).

Jato kitova ubica je snimljeno u potjeri za velikim bijelim ajkulama koja je trajala sat vremena kod “Mossel Bayja”, lučkog grada u južnoj provinciji “Western Cape”.

Bitka je snimana dronom i iz helikoptera, a naučnici su se oglasili ove sedmice.

– Ovakvom ponašanju nikada ranije nismo svjedočili, a definitivno ne iz vazduha – izjavila je Alison Tauner, ekspertkinja za ajkule s akademije “Marine Dynamics Academi” u Gansbaiju u Južnoj Africi, koja je ujedno i vodeća autorka istraživanja.

Jedan klip je snimljen u maju, a prikazuje pet orki koje love i ubijaju veliku bijelu ajkulu. Naučnici vjeruju da su još tri ajkule ubijene tokom lova.

Orke su poznate kao predatori koji love različite vrste ajkula, ali su dokazi napada na velike bijele psine ranije bili ograničeni.

U istraživanju nije otkriven razlog za ovakvo ponašanje.

Nakon napada su ajkule nestale s ove lokacije, samo je jedna uočena u narednih 45 dana. Autori istraživanja smatraju da ovo potvrđuje da su pobjegle te da bi njihovo ponašanje moglo imati šire impikacije.

U ranijim slučajevima je ustanovljeno da ajkule napuštaju bivša ključna staništa, a posljedice se odnose na ekosistem i turizam povezan s ajkulama, piše Klix.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)