Analitičari tvrde: Opoziciji najbolje da stane iza Stanivukovića, ili da izgube izbore i posloži redove
Foto: A. Čavić

Analitičari tvrde: Opoziciji najbolje da stane iza Stanivukovića, ili da izgube izbore i posloži redove

Da li je važnija pobjeda ili jasni odnosi u opoziciji?

Cilj svake vlasti je slaba i razjedinjena opozicija. Uvijek je lakše oslabiti drugoga nego sebe ojačati i u tom kontekstu vjerujem da u SNSD-u priželjkuju više opozicionih kandidata za gradonačelnika Banjaluke.

Rekao je ovo za Blink politički analitičar Nebojša Tojagić, komentarišući aktuelnu političku situaciju u Banjaluci. On je podsjetio na 2012. godinu, kada je opozicija izgubila izbore zbog toga što je imala više od jednog kandidata.

– Ako se vratimo u prošlost vidjećemo da je 2012. godine SNSD trebao da izgubi Banjaluku kada je opozicija umjesto jedinstvenog nastupa izašla sa Stevandićem i Čavićem kao kandidatima.

Podsjeća da je, to da jedan kandidat ne znači po u automatizmu pobjedu, dokazao četiti godine kasnije Dragan Čavić koji je potučen do nogu od Igora Radojičića. Iz njihovog iskustva opoziciji treba jedan jedini, ali kvalitetan kandidat jer svako drugo rješenje vodi ka gubitku Banjaluke.

Otuda vjerujem da će se u opoziciji na kraju dozvati pameti i shvatiti da je najlogičnije i vjerovatno najbolje rješenje kandidatura Draška Stanivukovića. Bilo kakvo rješenje u kome bi bilo više poznatih, više-manje afirmisanih kandidata ili kandidatura nekog manje poznatog i nedovoljno dokazanog kandidata značio bi poraz – kaže Tojagić za Blink.

Biće jasnije u martu

Kaže da vjeruje da će se do polovine marta sve riješiti i da u ovom momentu svako traži neku poziciju ili na listi ili u stranačkom vrhu.

– Stranke opozicije treba da prihvate jedinstveni nastup na izborima i započnu priču o programskim i potencijalnim personalnim rješenjima u gradskoj upravi. Ono što me čudi je činjenica, da se osim Banjaluke, ne spominje nijedna druga lokalna zajednica i nijedni drugi kandidati osim opozicionih u Banjaluci. Čovjek bi rekao da imamo vanredne izbore za gradonačelnika u Banjaluci te da ovo i nije izborna godina – kaže Tojagić.

Antić: Možda treba da izgube izbore

Politički analitičar Velizar Antić, kaže da je sve moguće. Podsjeća da su Jelena Trivić, Nebojša Vukanović, ali i pojedini iz vrha PDP, jasno rekli da neće podržati Stanivukovića.

– Dakle, sada su u opticaju sve moguće opcije. Ukoliko Stanivuković bude insistirao na svojoj kandidaturi sasvim je izvjesno da će u trku ući i Jelena Trivić a moguće da i Vukanović kao i SDS izbace i svoje kandidate. Jedina opcija u kojoj bi opozicija imala jednog kandidata jeste da Stanivuković povuče svoju kandidaturu i da se svi dogovore oko jednog kandidata – kaže Antić za Blink.

Međutim, on smatra da čak i ukoliko opozicija bude imala više kandidata ni ta opcija nije katastrofalna jer je mnogo bolje imati jasne i čiste račune i odnose unutar opozicije nego praviti trule kompromise.

– Dakle, mnogo je bolje da na izbore izađe i više opozicionih kandidata i da svi oni izmere svoju trenutnu snagu u gradu kako bi napokon računi i odnosi između njih bili jasni. Mnogo je bolje za opoziciju i da izgubi mesto gradonačelnika Banjaluke a da imaju čiste i dobre međusobne odnose sa jasno definisanom snagom svakog od subjekata u opoziciji nego da prave trule kompromise i daju podršku jedni drugima koja neće biti prava podrška i gde će jedni drugima da rade iza leđa i nanose štetu. Ovakvi čisti i jasni odnosi će im mnogo više značiti pred sledeće Opšte izbore – smatra on.

Zaključuje da je bolje izgubiti sledeće lokalne izbore u Banjaluci, a pobijediti na Opštim izborima 2026. godine nego imati obrnutu situaciju.

Blink

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)