Banjalučani ne zaboravljaju
Foto: BN Screenshot

Banjalučani ne zaboravljaju

Ne razumiju da Banjaluka nije mala lokalna zajednica te da Banjalučani ne zaboravljaju.

Prethodnih dana i sedmica bili smo svjedoci brojnih događaja u najvećem gradu Srpske. Koncerti, kulturne manifestacije kao i razne druge zanimljivosti, okupirale su krajišku ljepoticu kao nikada do sada. Banjaluka je napokon oživjela i prodisala punim plućima tako da se sada s pravom može reći da je postala pravi srednjoevropski, prestonički grad koji vrvi od turista i domaćih posjetilaca.

Primjetna je i do sada neviđenja rekonstrukcija glavnih i sporednih gradskih sobraćajnica, nove teretane na otvorenom i igrališta dok je istovremeno izgradnja dajak pristaništa jedan od najbitnijih segmenata kada je u pitanju turistička ponuda grada na Vrbasu.

Ako bismo sudili po ovim stvarima dosadašnji mandat gradonačelnika Stanivukovića i njegove administracije, on bi se mogao ocijeniti kao itekako uspješan a sigurno da bi bio i uspješniji da se skupštinska većina koju predvodi SNSD više vodila interesima građana. Izjava predsjednika skupstine grada Mladena Ilića da je izgradnja velikog gradskog parka kod TC ”Delta” političko pitanje, zapravo na najbolji način oslikava interese i ciljeve njegove političke opcije ali i ukupnu atmosferu kohabitacije banjalučke političke scene. Kao politikolog, lično, mjesecima već ne mogu da dokučim šta to u izgradnji jednog gradskog parka može biti političko osim ako se, kao što je to svojevremeno bivši ministar zdravlja – Dragan Bogdanić izjavljivao u Tesliću, SNSD ne plaši poraza na narednim lokalnim izborima ukoliko Stanivuković pokaže da je spsobniji od prethodnih gradonačelnika. Međutim, očigledno da SNSD ne razumije da Banjaluka nije mala lokalna zajednica te da Banjalučani ne zaboravljaju.

Odbijanjem najnovijeg rebalansa skupštinska većina bi mogla onemogućiti normalno održavanje gradske čistoće i higijene što bi u ljetnjem periodu zaista bila katatrofa. Ispaštali bi i infrastrukturni projekti ali I kultura što opet, ne bi bila novina za politiku SNSD koji je očigledno ostao privžen kažnjavanju građana najvećeg grada u RS. U narednom periodu, partije koje su, iako dio skupštinske većine ranije podržale rebalans, mogle bi odigrati ključnu ulogu baš kao i po pitanju izglasavanja odluke o uvođenju neradne nedelje u Banjaluci. To bi bio zaista sjajan potez koji građani sigurno ne bi zaboravili te bi na narednim izborima takva odluka gotovo izvjesno bila bogato nagrađena. Suvišno je polemisati o tome koliko bi radnicima značila neradna nedelja, naročito onim koji su zaposleni u marketima i velikim tržnim centrima. Neradna nedelja u zemljama kao što su Austrija, Italija, Francuska je standard i upravo zbog toga, argument predsjednika GO SNSD Banja luka, načelnika banjalučkog UKC-a i narodnog poslanika Vlade Đajića, da Draško Stanivuković promoviše nerad je toliko loš da nije vrijedan ni da ga se analizira.

U principu, posrijedi je ogromno nepoštovanje i prosto je nevjerovatno da sam SNSD koji u Banjaluci i ne stoji baš najbolje, ima uopšte hrabrosti da se usprotivi takvoj inicijativi i radnicima prijeti otkazima ukoliko takva odluka bude donesena. Iskreno me zanima šta bi se desilo kada bi svi radnici na sedam dana stupili u generalni štrajk i kako bi poslodavci odreagovali jer je već odavno jasno da ona poznata krilatica ”ako nećeš ti, ima ko hoće”, više ne važi.

Sve u svemu, zaključak je da nas u Banjaluci očekuje vrelo političko ljeto u kojem će Stanivuković, bila usvojena odluka o neradnoj nedelji ili ne, definitivno izaći kao pobjednik. Za sada, SNSD radi sve u korist vlastite štete što opet, ne odgovara samo Stanivukoviću već i građanima.

Darko Kuzmanović, politikolog

[DCRP_shortcode style="3" image="1" excerpt="1" date="0" postsperpage="4" columns="4"]
KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)