BANJALUKA MEĐU NAJPOSJEĆENIJIMA Turisti hrle u Srpsku, u aprilu 91.500 noćenja
Foto: V. Ševčuk

BANJALUKA MEĐU NAJPOSJEĆENIJIMA Turisti hrle u Srpsku, u aprilu 91.500 noćenja

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Miodrag Lončarević,, istakao je da su svi izuzetno zadovoljni početkom ove sezone.

U ovoj godini bi mogli biti oboreni svi rekordi posjećenosti gradova i opština Republike Srpske, sudeći prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, koji pokazuju da iz mjeseca u mjesec raste broj posjeta i noćenja turista.

Tako je u aprilu u Srpsku došlo 40.975 turista, dok je evidentirano 91.519 noćenja.

– Broj dolazaka turista u aprilu ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine veći je za 37,2 odsto, a broj noćenja veći je za 39,5 odsto – podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Što se tiče stranih turista, u aprilu je došlo njih 25.514, a evidentirano je 55.071 noćenje, dok je za prva četiri mjeseca evidentirano 76.858 dolazaka, te 215.338 noćenje turista.

Tako je najviše turista koji su posjetili Srpsku u aprilu došlo iz Srbije, i to njih 10.865, slijedi 3.447 iz Slovenije, te 2.646 iz Hrvatske. Srpsku su u aprilu posjetili i državljani SAD, Bahreina, Indije, Japana, Malezije i drugih zemalja.

Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije Republike Srpske, istakao je da su svi izuzetno zadovoljni početkom ove sezone.

– Nadamo se da ćemo u budućnosti oboriti rekorde iz 2019. godine. Mislim da će podaci za maj tek pokazati da će se još više povećati posjećenost, a pogotovo kada vidimo sva dešavanja u posljednjoj sedmici u Banjaluci, počevši od Spasovdana, ‘Dječjeg sajma turizma’, ‘Banjalučkog karnevala’, te ‘Moto-festa’ i ‘Ćevap festa’. U tom periodu bio sam na nekoliko lokacija, a uprkos kiši, vidio sam da je posjećenost bila izuzetna, tako da već imamo naznake da će ova godina, sudeći po broju manifestacija, oboriti rekorde – rekao je Lončarević. Kako kaže, najposjećeniji su Banjaluka, Trebinje, Bijeljina i Višegrad, a ne zaostaju ni druge lokalne zajednice. Dodao je da su na posljednjim sajmovima u regionu i Evropi, a pogotovo u Beogradu, bili izuzetno posjećeni.

– U toku je promocija ljetnjeg turizma, a glavni akcenat stavljamo na boravak u prirodi, aktivan odmor, te avanturistički i banjski turizam – rekao je on.

Portparol Turističke organizacije grada Banjaluka Branka Branković, kazala je da Banjaluka svakog mjeseca bilježi rast broja turista.

– Banjaluka je i tokom prethodnog vikenda bila prepuna turista, a na svakom koraku mogli smo čuti različite jezike, što je za svaku pohvalu. Tako su u aprilu u grad na Vrbasu došla 10.904 turista, dok je ostvareno 17.461 noćenje, od čega je evidentirano 12.476 noćenja stranih turista – rekla je Brankovićeva i dodala da i ove godine očekuju da će grad na Vrbasu oboriti rekorde iz prethodne godine kad je u pitanju broj posjeta i noćenja turista.

– Svemu tome su doprinijele mnogobrojne manifestacije i koncerti, te drugi događaji kojima se Banjaluke može pohvaliti, a tek očekujemo brojna dešavanja u narednom periodu – naglasila je Brankovićeva.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Marko Božić, kazao je da im je prošla godina bila rekordna, dok prvi kvartal ove godine pokazuje iste, ako ne i bolje rezultate.

– Prošle godine smo imali više od 50.000 noćenja, a očekujemo da će ova sezona biti uspješnija i bolja nego prethodna, a sve zavisi od vremenskih uslova, koji nam trenutno baš i ne idu naruku – rekao je Božić.

Kako kaže, najveći broj turista im dolazi iz Srbije, a tu su i ostale zemlje Balkana, poput Hrvatske i Sjeverne Makedonije, ali i ljudi iz drugih dijelova svijeta.

Nezavisne

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)