Besplatnu školu za trudnice u Domu zdravlja pohađalo 120 žena
Foto: Unsplash

Besplatnu školu za trudnice u Domu zdravlja pohađalo 120 žena

Promocija zdrave trudnoće i odgovornog roditeljstva.

Školu za trudnice i roditeljstvo u sklopu JZU Dom zdravlja u Banjaluci pohađalo je prošle godine ukupno 120 trudnica sa područja našeg grada.

Kazali su ovo iz Doma zdravlja, te dodali da je ova škola započela sa radom 13. maja 2023. godine.

– Napravljen je petogodišnji plan za rad škole za trudnice i roditeljstvo još 2022. godine. Plan obuhvata časove koji se odvijaju u ciklusima od pet subota u trajanju od sat i 30 minuta – objasnili su oni.

Škola za trudnice i roditeljstvo, kako kažu, nastavila je sa radom 1. januara 2024. godine po istom planu, programu i rasporedu.

– Ideja škole za trudnice i roditeljstvo je promocija zdrave trudnoće i odgovornog roditeljstva, a osnovni cilj je da trudnice lakše prolaze kroz trudnoću, postporođajni period, dojenje, brigu o novorođenčetu zajedno sa svojim partnerom – pojasnili su oni.

Kroz kontinuiranu edukaciju uz pomoć specijalizovanih stručnjaka iz brojnih oblasti medicine, kako dodaju, rade na psihofizičkom podizanju kondicije trudnice, porodilje i babinjare kako bi se olakšali porođajni napori, pomoglo rađanje zdrave djece i ubrzao povratak dobrog psihosomatskog stanja poslije poroda.

– Cilj ove škole je da za 30 odsto trudnica sa područja grada Banjaluka, bilo da im trudnoću vode doktori iz državnih ili privatnih ambulanti, obezbijedimo potrebne i neophodne informacije o trudnoći, postporođajnom periodu i njezi djeteta – ispričali su oni, te dodali da obuku trudnica vrši multidisciplinarni tim koji čine doktori i medicinske sestre, tehničari iz oblasti ginekologije, pedijatrije, stomatologije, fizijatrije i Centra za zaštitu mentalnog zdravlja.

– Aktivnosti se provode kroz naprednu obuku trudnica o važnosti fizičke i psihičke pripreme za samu trudnoću, porođaj i postpartalni period, usvajanja pozitivnih i suzbijanja negativnih navika i ponašanja, upoznavanja sa značajem pravilne ishrane i higijene u toku trudnoće, upoznavanja specifičnosti života i rada tokom trudnoće, pripreme za zdravo roditeljstvo, ukazivanja na ozbiljnost kontrole zdravlja, a sve u svrhu dobrog zdravlja majke i djeteta – istakli su oni.

JZU Dom zdravlja je zdravstvena ustanova koja izuzetno brine o promociji zdravlja i prevenciji bolesti te i ova škola radi u sklopu novoosnovanog Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti.

Polaznice ove škole potpuno besplatno imaju priliku da dobiju potrebne i neophodne informacije o trudnoći, postporođajnom periodu i njezi njihovog djeteta.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)