Bliži se ljeto: Ove namirnice utiču na miris tijela
Foto: Pexels

Bliži se ljeto: Ove namirnice utiču na miris tijela

Ako primjećujete jači tjelesni miris nego inače, možda bi bilo dobro da preispitate ne samo svoje higijenske navike, već i hranu koju jedete.

Jeste li i primijetili da začinjen obrok ili namirnica intenzivnog mirisa može učiniti da vam tijelo odjednom dobije neugodan miris?

Ne morate biti Šerlok Holms da zaključite kako će guštanje u ukusnom hljebu s češnjakom ili u supi od luka itekako uticati na dah ali jeste li znali da i druge namirnice mogu uticati na miris tijela?

Znoj je povezan s tjelesnim mirisom, ali postoji razlog zbog kojeg ćete ga često osjećati u području ispod pazuha i na preponama – to je zato što su ondje smještene apokrine žlijezde znojnice, a povezane su s folikulima dlaka, piše Tportal.hr.

Kada se znoj iz ovih žlijezda pomiješa s bakterijama na površini kože, stvaraju se mirisi koji nisu baš ugodni.

Namirnice koje će najviše uicati na miris tijela one su koje imaju visok nivo sumporne kiseline.

Začini

Začini poput karija ne samo da mogu satima ostati u dahu, već se mogu uvući u kosu, kožu i odjeću… Ovi začini takođersadrže hlapljive spojeve koji se mogu apsorbirati u krvotok i otpustiti kroz znojne žlijezde, što dovodi do jakih mirisa.

Češnjak i luk

Ovi ‘rođaci’ dobro su poznati izvori lošeg zadaha. Kod nekih ljudi takođe mogu podstaknuti metabolizam, povećati toplinu tijela i znojenje.

Crveno meso

Ako ste ljubitelj odreska za večeru, znajte da je on još jedan izvor neugodnih mirisa o kojem trebate znati. Kada jedete crveno meso, ono može osloboditi proteine bez mirisa kroz znoj.

Kupusnjače

Popularne i hranjive biljke iz ove porodice takođe mogu uzrokovati pojavu neočekivanih mirisa.

Osim tgoa na miris tijela utiču šparoge, alkohol ali i riba.

Ako primjećujete jači tjelesni miris nego inače, možda bi bilo dobro da preispitate ne samo svoje higijenske navike, već i hranu koju jedete.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)