BOGAT PROGRAM Banjaluka obilježava Evropsku sedmicu mobilnosti
Foto: Grad Banjaluka

BOGAT PROGRAM Banjaluka obilježava Evropsku sedmicu mobilnosti

Centralni događaj će je Dan bez automobila kada će biti organizovana Banjalučka biciklijada u okviru koje su obezbijeđene i vrijedne nagrade.

Ovogodišnja kampanja usmjerena je na podizanje svijesti o održivoj mobilnosti, podsticanje promjene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, kao i veće upotrebe javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rješenja.

U Banjaluci će od 16. do 22. septembra biti organizovano više događaja i aktivnosti, kojim će se ukazati na značaj zdrave životne sredine, pješačenja, biciklizma i što manje automobilskog saobraćaja.

Sinoć je u Galeriji „Vagon“ otvorena izložba „Mobilnost i mi“.

– Osim izložbe  u narednim danima biće organizovana rolerijada za najmlađe,panel diskusija na temu „Bolja povezanost“, promocija urbane mobilnosti u zajednicama etažnih vlasnika, obuka djece u saobraćaju i dr. Svakako centralni događaj upravo je Dan bez automobila kada će biti organizovana Banjalučka biciklijada u okviru koje su obezbijeđene i vrijedne nagrade. Grad Banjaluka će u okviru Evropske sedmice mobilnosti tradiconalno pokloniti sugrađanima godišnje kartice za „BL bajk“, a biće organizovana i promocija urbane mobilnosti u zajednicama etažnih vlasnika, kojima će biti poklonjeni parkinzi za bicikle – istakao je Koordinator za urbanu mobilnost Grada Banjaluke, Mladen Milaković.

Šef Odsjeka za saobraćaj Milenko Džever istakao je da je Grad Banja Luka opredijeljen i akivno radi na unapređenju i jačanju urbane mobilnosti na teritoriji grada.

-Osim što se Grad Banjaluka već tradicionalno pridružuje obilježavanju Evropske sedmice mobilnosti, aktivno radimo i na jačanju biciklističe infrastrukture kako bi na taj način povećali i broj korisnika bicikla kao alternativnog prevoznog sredstva. U ovoj godini smo na postojećoj saobraćajnoj mreži obilježili biciklističke staze u dužini od 10 kilometara. Obilježili smo i nove biciklističke staze u naselju Obilićevo, a cilj nam je da iz godine u godinu dodatno unapređujemo biciklističu infrastrukturu – poručio je Džever.

On je pozvao sve sugrađane da se pridruže svim programskim aktivnostima koje će biti organizovane u okviru obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, a posebno da se pridruže velikoj Banjalučkoj biciklijadi 22. septembra.

Predstavnik Centra za životne sredine Dragan Kabić rekao je da Centar kao nacionalni koordinator Evropske sedmice mobilnosti u BiH već 21 godinu sprovodi ovu kampanju, te pozvao sve sugrađane da se pridruže kampanji, te da 22. septembra od 17 časova učestvuju u velikoj Banjalučkoj biciklijadi, koja će krenuti sa Krašovog parkinga.

Obustava saobraćaja

Povodom Evropske sedmice mobilnosti, obavještavaju se građani da će u dane vikenda i to od 18 časova 17.septembra do 05.30 časova 19. septembra, biti obustavljen motorni saobraćaj u Banjaluci u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Trga srpskih vladara (Banski dvor) do Ulice Marije Bursać.

Za vrijeme obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju Ulicom kralja Petra I Karađorđevića, dio od Ulice Marije Bursać do Ulice Vuka Karadžića, izvršiće se preusmjeravanje autobusa iz smjera juga u ulice Bulevar cara Dušana, Kninska, Vidovdanska, Vuka Karadžića i dalje postojećom trasom, a iz smjera sjevera u ulice Vuka Karadžića, Vidovdanska, Kninska, Bulevar cara Dušana i dalje postojećom trasom.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način postavljanjem privremene saobraćajne signalizacije.

Mole se svi učesnici u saobraćaju za oprez i razumijevanje.

[DCRP_shortcode style="3" image="1" excerpt="1" date="0" postsperpage="4" columns="4"]
KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)