BORBA SE NASTAVLJA Pravnici i novinari traže ocjenu ustavnosti kriminalizacije klevete

BORBA SE NASTAVLJA Pravnici i novinari traže ocjenu ustavnosti kriminalizacije klevete

Kriminalizacija klevete izaziva mjesecima burne reakcije u javosti, o čemu smo redovno izvještavali.

Advokati Jovana Kisin Zagajac i Aleksandar Jokić predali su Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu kojom traže pokretanje ocjene ustavnosti Krivičnog zakonika RS, tačnije članova 208a i 208b, a kojim se kao krivična djela definišu kleveta i iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

Inicijativu je sa njima predao i predsjednik Kluba novinara Banjaluka, Siniša Vukelić koji je rekao da je na ovaj način ispunjena najava da će medijska zajednica sa svojim pravnim timom ići sa ovim korakom.

– Nadamo se da će Ustavni sud RS i sudije shvatiti koliko je ovo važno i da će proglasiti neustavnim odluke da se kriminalizuje kleveta – naveo je Vukelić.

On je dodao da se nada da će svi shvatiti da je na ovaj način Republika Srpska i BiH dospjela na crnu listu, jer se guši javna riječ.

Jokić kaže da je u inicijativi navedeno koje su odredbe Ustava RS povrijeđene, a da je rečeno zašto u našem pravnom sistemu ovo prestavlja udar na slobodu govora.

– Nadamo se da će Ustavni sud štititi građane od vlasti, a ne vlast od građana – naglasio je Jokić.

Podsjetimo, BLink je u nekoliko navrata ove godine radio priču o kriminalizaciji klevete, a građani koje smo anketirali smatraju kako se radi o čistom ograničavanju slobode govora.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)