BUDUĆI SIMBOL GRADA Predstavljen projekat novog hotela „Palas“ (FOTO, VIDEO)
Foto: A. Čavić/D. Rakita

BUDUĆI SIMBOL GRADA Predstavljen projekat novog hotela „Palas“ (FOTO, VIDEO)

Gradi se najveći objekat u istoriji Republike Srpske.

Na mjestu nedovršenog dijela hotela „Palas“ biće izgrađen novi, najviši i najluksuzniji hotel, čiji je projekat danas i zvanično predstavljen.

– Ostavićemo trajni pečat ovom gradu. Ovaj hotel će otvoriti jednu novu epohu razvoja Banjaluke. Više ništa isto biti neće – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je istakao, radi se o najvećem objektu u istoriji Republike Srpske, prvom hotelu sa pet zvjezdica i simbolu ne samo Banjaluke, nego cijele Republike Srpske.

-To je veliki cilj, koji smo postavili. U ovom trenutku imamo obezbijeđeno sve, građevinsku dozvolu, projekat, procijenjenu vrijednost, sredstva koja su obezbijeđena i danas kada krenemo do konačnog završetka nećemo stati – rekao je on.

Nakon više od 40 godina, kako je naglasio, riješili smo pitanje koje je bilo nerješivo za sve prethodne gradonačelnike i gradske administracije.

–Hvala vlasniku kompanije „Cepter“ na povjerenju i saradnji. Ovo je najveća investicija u Banjaluku u posljednjih nekoliko decenija. Koliko je objekat zahtjevan, govori podatak da je investitora samo projekat koštao 1,2 miliona KM, 2,2 miliona KM košta rušenje, a investicija je vrijedna 150 miliona KM. Dobićemo hotel preko stotinu metara visine. Biće najviši i najluksuzniji sa spa centrom, restoranom, vidikovcem, kongresnom dvoranom koja je potrebna Banjoj Luci i svim drugim sadržajima. Ovo danas počinjemo i završavamo u naredne dvije-tri godine – rekao je gradonačelnik.

Za dva, tri mjeseca koliko treba da se sruši neizgrađeni dio hotela, kako je kazao – očekujemo da se opet nađemo na ovom mjestu i ovog rugla više neće biti.

-Postavićemo zajedno kamen temeljac za novi hotel – zaključio je gradonačelnik.

Vlasnik kompanije „Cepter“, Filip Cepter kazao je da mu je pored brojnih projekata i izazova koje je prošao, ovaj biti jedna od najinteresantnijih za koji je posebno vezan.

-U posljednje dvije godine u ovaj projekat uložio sam mnogo emocije, želje i energije da dođe do realizacije. Pokušavamo decenijama da riješimo ovaj problem da sklonimo ovaj simbol nedovršenosti i nismo uspjeli. Bilo je hiljadu tada nerješivih stvari, a danas su se uslovi promijenili i uspješno smo riješili prepreke zahvaljujući prije svih gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i njegovom timu, koji je i pokrenuo sve ovo – kazao je Cepter.

Poručio je da će novi objekat, koji je kreirao svjetski poznati arhitekta Hani Rašid – biti veličanstven i da će Banjaluka po tom objektu biti prepoznatljiva.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da se na ovaj projekat dugo čekalo.

– Nadam se da ćemo uskoro imati priliku da postavimo i kamen temljac i za neko optimalno vrijeme koje je potrebno da se izgradi biti i u prilici da otvorimo jedan od najljepših objekata u gradu – naveo je predsjednik Republike Srpske.

Kako je kazao – grad dobija hotel koji dugo godina čeka, hotel koji će imati standard koji se prepoznaje u svijetu i to će sigurno omogućiti prepoznatljivost Banje Luke.

-Hvala svima koji su doprinijeli da dođe do ovog trenutka – naveo je on.

Iz preduzeća „Ruting“ naveli su da objekat predstavlja iskorak u arhitektonskoj praksi našeg grada.

-Daljnjom izgradnjom hotelskog kompleksa uz izgradnju podrumske parking garaže stvoriće se uslovi za realizaciju regulacionim planom predviđenog rješenja proširenja samog Trga Krajine. Projektovano rješnje pružiće jednu novu sliku Trga kao okosnice društvenih dešavanja u našem gradu – rekli su iz ovog preduzeća.

[DCRP_shortcode style="3" image="1" excerpt="1" date="0" postsperpage="4" columns="4"]
KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)