DANAS JE DAN GRADA Banjaluka dobila parkove, mostove, plaže… evo šta se još gradi (FOTO, VIDEO)
Foto: Grad Banjaluka

DANAS JE DAN GRADA Banjaluka dobila parkove, mostove, plaže… evo šta se još gradi (FOTO, VIDEO)

Nakon više od pola vijeka, Banjaluka dobila prvo šetalište u centru grada.

Banjaluka danas slavi 22. april, Dan Grada. Slavlje počinje u 18 časova u Parku Mladen Stojanović i nastavlja se narednih dana.

Međutim, on što je najvažnije jeste da je Banjaluka u posljednih nekolik godina počela ubrzano da se gradi i uređuje.

U toku su brojni projekti, a neki od njih su već odavno završeni.

Plaže dobile novi sjaj

U Banjaluci su u protekle dvije godine renovirane najveće plaže uz Vrbas, koje su godinama unazad bile praktično zapuštene.

Pa je tako novi sjaja dobio potez od Gradskog do zelenog mosta, zatim plaža u Srpskim Toplicama i Vrućica. Kako sve to izgleda najbolje možete pogledati u videu Blinka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BLink (@gledajnestodrugacije)

Kružni tokovi za rasterećenje saobraćaja

Najveći kružni tok u gradu, kod Ekvatora, otvoren je prošle godine, a u toku je izgadnja kružne raskrsnice kod pekare Bakala, te kod Akvane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BLink (@gledajnestodrugacije)

Prilikom početka izgradnje kružnog toka kod pekare “Bakal” gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je veliko rasterećenje saobraćaja upravo novim kružnim raskrsnicama.

– Sa ovim, radićemo još pet kružnih tokova i sve ćemo završiti u narednih šest mjeseci. Dakle, Banjaluka se nalazi u svom najvećem investicionom ciklusu – istakao je on.

Podsjetimo da je Banjaluka prošle godine uvela i jednosmjerni saobraćaj kako bi se smanjile gužve u centru grada i čuvala životna okolina. Osim toga biciklisti su dobili nove staze.

Parkovi, spomenici i mostovi

Nova administracija Grada odlučlila je da Banjaluci vrati epitet grada zelenila. Jedan od najboljih načina je svakako izgradnja parkova i sadnja cvijeća i drveća.

Trenutno se gradi veliki gradski park kod Delte, zatim nova zelena oaza kod Kastela, novi park na mjestu starog kina Kozara, te Ćirilični park i Park knjige.

Ranije je izgrađen park u Rosuljama i uređen Park Mladen Stojanović koji je dobio repliku nove/stare fontane koja je nekada krasila Park Petar Kočić.

U Parku knjige biće postavljen spomenik banu Kulinu, dok će u sredini kružnog toka kod Ekvatora biti spomenik Tvrtku l Kotromaniću. U toku je izgradnja i Centralnog-spomen obilježja, u centru grada preko puta Hrama Hrista Spasitelja.

U toku je i obnova kuće Milanovića koja će postati novi kulturni centar u gradu na Vrbasu.

Osim toga važno je istaći da je Banjaluka dobila i nove mostove u naseljima Motike, Mišin Han i Derviši te da se gradi do sada najveći most, a to je most u Česmi.

Takođe ovog proljeća Grad će dobiti i prvi vidikovac na Banj brdu, dok će po prvi put u svojoj istoriji biti osvjetljena tvrđava Kastel.

Igrališta

Nakon decenija čekanja obnovljeni su kultni sportski tereni kod Sokolskog doma.

Tereni za rukomet i mali fudbal, teren za basket, zona za stoni tenis, trim staza oko terena, teretana na otvorenom, kao i tribine – čine ovaj savremni moderno dizajnirani sportsko-rekreativni kompleks smješten u srcu našeg grada.

Osim terena kod Sokolskog doma u novom ruhu su i sportski tereni kod kluba „K4“ te sportski tereni kod Prirodno-matematičkog fakulteta, koji su decenijama čekali obnovu.

Takođe, obnovljeno je i sportsko igralište u naselju Kočićev vijenac prilagođeno za više sportova. Pored toga Banjaluka je obnovila brojna dječija igrališta.

Prvo šetalište u centru nakon više od pola vijeka

U subotu Banjaluka je dobila novo šetalište u Gajevoj ulici, prvo novoizgrađeno nakon više od pola vijeka.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, istakao je da je donedavno zapuštena saobraćajnica, pretvorena u savremeno šetalište u srcu grada.

– Stvorili smo življi i otvoreniji prostor koji je svojim modernim izgledom, pratećim sadržajima i bogatim zelenilom oplemenio ovaj dio našeg grada – rekao je gradonačelnik.

BLink

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)