DIPLOMATA SA CRNE LISTE Hoće li Tegeltija postati ambasador BiH?

DIPLOMATA SA CRNE LISTE Hoće li Tegeltija postati ambasador BiH?

Tegeltija je završio na američkoj crnoj listi zbog, kako su naveli, visoke korupcije.

Milan Tegeltija, bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTV) i savjetnik Milorada Dodika, bi kako saznaje Klix.ba, mogao postati ambasador BiH.

Povodom tog saznanja kontaktirali smo Tegeltiju koji nam je rekao da još uvijek nema informaciju o tome. Prema nezvaničnim informacijama špekuliše se da bi mogao u ambasadorsku misiju u Izrael.

Ranije je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio da je dao saglasnost za imenovanje svih ambasadora BiH iako, kako kaže, “nekima od njih ne vjeruje”.

– Ali imajući u vidu da je imenovanje naših ambasadora uslovljeno imenovanjem ostalih, odlučili smo dati saglasnost na imenovanje svih. Još uvijek nema povjerenja u Zlatka Lagumdžiju, Damira Arnauta, Svena Alkalaja i Erola Avdovića, ali se nadam da će svojim radom doprinijeti bržem raspadu Bosne i Hercegovine, pa im nećemo stajati na putu – naveo je Dodik.

Diplomata sa crne liste

Milan Tegeltija je u januaru 2022. godine završio na američkoj crnoj listi zbog, kako su naveli iz State Departmenta, visoke korupcije u periodu kada je obnašao funckiju predsjednika VSTV-a, a na listi se našla i njegova supruga Tijana.

Kako nezvanično saznaje Klix, na spisku ambasasdora iz reda srpskog naroda su i aktuelni ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ i ambasador BiH u Sloveniji Milorad Živković.

– Za Vranješa se još ne zna u koju će zemlju, dok bi Živković trebao u Rumuniju. Ambasador i stalni predstavnik BiH pri OSCE-u Siniša Bencun bi trebao ići na ambasadorsku funkciju u Austriju – piše Klix.

Ambasadore iz kvote srpskog naroda delegira trenutno predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)