DODIK “SPUŠTA LOPTU”? U Sarajevu na sastanku političkih lidera prijedlozi za deeskalaciju i ekspresan ulazak u EU
Foto: D. Rakita

DODIK “SPUŠTA LOPTU”? U Sarajevu na sastanku političkih lidera prijedlozi za deeskalaciju i ekspresan ulazak u EU

Da li Dodik igra novu "igru" sa strancima u BiH ili smiruje tenzije? Šta se krije iza njegovog poziva da BiH "ekspresno" uđe u EU?

Milorad Dodik, predsjednik Srpske, izjavio je da je na današnjem sastanku najviših zvaničnika Srpske i Federacije BiH sa generalnim direktorom za Evropu u Službi za spoljne poslove EU Angelinom Ajhorst dogovoreno da u ponedjeljak, 17. jula, sve tri strane u BiH dostave prijedloge za deeskalaciju situacije.

– Mi uvijek polazimo od toga da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što je i ustavna odrednica – rekao je Dodik.

On je i dodao da BiH treba garantovati i očuvati teritorijalni integritet, ali da je suverenitet ugrožen zbog stranog uticaja.

– Srpska jeste za evropski put BiH i za tetitorijalni integritet, ali da je potrebno da se domaćim institucijama vrati suverenitet – rekao je predsjednik RS.

Ocjenjujući da EU predstoje različiti procesi koji bi išli da neke zemlje što prije i bez ispunjavanja ranije procedure prime u Uniju, kao što je to Ukrajina, Dodik je na konferenciji za novinare rekao da je ovo prilika da se u paketu dostavi zahtjev za prijem BiH u EU.

– Ako je to 14 preporuka koje su dali ili neka još plus da nam to što prije isporuče i da u narednih nekoliko mjeseci to učinimo i kažemo da smo spremni, ali da BiH uđe u EU – istakao je Dodik.

Topić: U pitanju je izlazna strategija za sve

Tanja Topić, politička analitičarka, kaže da je današnji sastanak pokazao da je u toku izlazna strategija za obe strane.

– BiH uopste nije spremna ni za daleki odnosno sporovozeći a kamoli za brz ekspresan ulazak preko noci u EU. Velika je to i šarena laža. Ovo ukupno vidim kao izlaznu strategiju i povlačenje ručne s obje strane – onog sto zovemo apstrakcija međunarodne zajednica i Milorada Dodika i nastavak mrcvarenja i igranja živcima građana BiH do neke nove prilike – kaže za BLink Tanja Topić.

Ona podsjeća da je sa svih strana bila najavljivana “nezapamćena” kriza sa drastičnim posljedicama i reakcijama.

– Zar nije Aleksandar Vučić najavljivao za danas najcrnji scenario za BiH, a Dodik borbu za slobodu srpskog naroda do poslednjeg daha, jer sta drugo moze da se očekuje od “slobodarskog nebeskog naroda”, zar Visoki predstavnik nije prijetio svim ovlastima koje ima, i onim najrigoroznijim da bismo kao pouku izvukli žal za Strankom demokratske akcije koja je kooperativnija nego Trojka? Pucalo se iz svih verbalnih oruđa, prijetilo, ucjenjivalo, vikalo, dosezale se nikad ne dosegnute crvene linije da bismo saznali kako igrama bez granica u bh politici nikad kraja – zaključuje Topićeva u izjavi za BLink.

Trifunović: Dodik sklanja sve koji mu mogu smetati

Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik portala Buka, ipak nije tog mišljenja.

– Dodik nikad ne spušta loptu, njegov jedini cilj je uticati na sve subjekte pravne država na koje to ne može, da skloni sve koji bi mu mogli smetati, u RS je to uveliko uradio, dok na nivou države to je još samo Ustavni sud. Ja se naravno ne zanosim da je sadašnji način rada US bezgrešan, ali to je trenutno jedino tijelo nad kojim Dodik nema kontrolu. SIPA, RAK, sve je već po njegovom kontrolom. Kada dobije i mogućnost da na njegove poteze ne može da utiče niko, Dodik će ići bilo gdje, pa zašto ne i u EU – kaže za BLink Trifunović.

Što se tiče ekspresnog ulaska BiH u EU, Trifunović kaže da to možda i jeste jedini mogući način.

– BiH je potpuno nespremna, tragično ali ta nespremnost je i delegira na ekspresan ulazak jer je jasno svakom da redovan put može da potraje u beskonačnost – ističe Trifunović za naš portal.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)