Drinić: Dok Šobot i Đajić organizuju “jeftine zabave”, Studentsko pozorište U MRAKU zbog Skupštine

Drinić: Dok Šobot i Đajić organizuju “jeftine zabave”, Studentsko pozorište U MRAKU zbog Skupštine

Skupštinska većina i republičke vlasti urušavaju kulturu - rekao je on.

Studentsko pozorište je u mraku jer Skupština grada Banjaluka za pet mjeseci nije usvojila Odluku koja je pripremljena, a dva doktora, Nikola Šobot i Vlado Đajić, pripadnici te iste političke opcije organizuju sadržaje sumnjihov kvaliteta i priređuju jeftine zabave “hljeba i igara”.

Rekao je ovo poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Nebojša Drinić i dodao da nebriga skupštinske većine i republičkih vlasti urušava kulturu.

Predstava „Gružanka“, u režiji Aleksandra Pejakovića, 102. je premijera Studentskog pozorišta koja će biti izvedena na Podrum sceni u petak, 17. maja u 20.30. časova.

Rekao je ovo predsjednik Skupštine Studentskog pozorišta, reditelj Aleksandar Pejaković ističući da će, nažalost, publika kroz mrak silaziti u Studentsko pozorište jer im je isključena struja.

– Isključili su nam struju jer Odluka o finansiranju programa kulturnog amaterizma od januara čeka da bude uvršćena na Dnevni red Skupštine Grada. Sredstva koja su nam trebala biti uplaćena u februaru nismo dobili evo ni do sredine maja. Studentsko pozorište je naviklo da stvara predstave pomoću štapa i kanapa, ali u 21. vijeku teško je prihvatiti da publiku uvodimo kroz mrak u salu i da se glumci presvlače i igraju pod svijećama, istakao je Pejaković.

Na problem finansiranja kulturnog amaterizma ukazao je i sekretar RKUD „Pelagić“ Aleksandar Arežina koje sarađuje sa Studentskim pozorištem i koje je ustupilo kostime za predstavu „Gružanka“.

– Problem sa finansiranjem nam onemogućava dalji rad i učestvovanje na festivalima. Politika ne bi trebala da svoje prste upliće u kulturu jer se to lomi preko leđa nas stvaralaca – rekao je Arežina.

Prijatelj Studentskog pozorišta,narodni poslanik, Nebojša Drinić kaže da se veseli svakom uspjehu i novoj predstavi Studentskog pozorišta, ali i da je zabrinut zbog nebrige skupštinske većine i republičke vlasti koje kako je naveo urušavaju kulturu.

– Paradoks je da skupštinska većina za pet mjeseci nije usvojila Odluku koju je pripremilo Odjeljenje za društvene djelatnosti, dok dva doktora pripadnika te iste političke opcije od kojih je jedan kandidat za gradonačelnika Nikola Šobot i Vlado Đajić organizuju i finansiraju sadržaje sumnjivog kvaliteta na kojima nastupaju kojekve breskvice i starlete. Nažalost, tu dovode i maloljetnike. Umjesto da liječe ljude kojima u Kliničkom centru nisu obezbijedili ni zavoj, ni obrok neophodan i zdravom čovjeku, a kamoli bolesnom, priređuju jeftine zabave „hljeba i igara“, ističe Drinić.

Drinić je podsjetio da je i prošle godine bio protiv usvajanja rebalansa budžeta u Narodnoj skupštini kada je budžet za kulturu smanjen osam i po puta.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)