FOKUS NA PRIVREDI Sjednica Vlade FBiH i Vlade Srpske 8. juna u Banjaluci

FOKUS NA PRIVREDI Sjednica Vlade FBiH i Vlade Srpske 8. juna u Banjaluci

Zvaničan poziv za održavanje zajedničke sjednice entitetskih vlada stigao je 10. maja.

Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske održaće zajedničku sjednicu u četvrtak, 8. juna, a na dnevnom redu su brojne teme koje se, kako ističu iz obje vlade, tiču unapređenja života građana na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao zamjenik federalnog premijera i ministar za razvoj i poduzetništvo Vojin Mijatović, sjednica dvije  vlade je korisna i neophodna praksa koja bi trebala biti uspostavljena i ubuduće jer se time daje novi moment funkcioniranju ovog nivoa vlasti u BiH.

Iako se tačke dnevnog reda još uvijek usaglašavaju, ono što se za sada zna, kaže Mijatović, da se teme tiču unutrašnjih poslova, pitanja izbjeglih i raseljenih osoba, kulture i sporta, obrazovanja i nauke, privrede, poljoprivrede i šumarstva, pravde te tačke vezane za okoliš i turizam.

Obje vlade kandidovale su teme o kojima bi se trebalo razgovarati posebno u sektoru privrede, te Mijatović naglašava da će se jedna od tačaka dnevnog reda odnositi na usaglašavanje procesa izvještavanja o stanju malih i srednjih preduzeća prema Evropskoj komisiji, shodno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Tu je i prijedlog izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), u formi inicijative, kao i stvaranje uslova za otvaranje središta preduzeća i obrtnika u drugom entitetu i Brčko Distriktu, a to su sve stvari koje znače nužno jedinstven ekonomski prostor u BiH, što je privredi veoma potrebno.

– Nije rijetko da privrednici iz jednog entiteta imaju poteškoća u funkcioniranju u drugom entitetu, što se ne smije dozvoliti jer je ovo jedinstvena država s jedinstvenim ekonomskim prostorom, te je potrebno uraditi sve kako bi se administrativne barijere i razlike u zakonskim propisima što prije usaglasile da bi poslovanje na teritoriji cijele BiH bilo ujednačeno – dodao je Mijatović.

Mijatović je podsjetio da je ovakva praksa bila i u prvom mandatu Nermina Nikšić kao federalnog premijera, kada su zakoni gotovo u istom tekstu usvajani u entitetskim parlamentima, čime je građanima i privrednicima omogućeno da bez poteškoća i razlika funkcionišu na cijeloj teritoriji BiH.

Zvaničan poziv za održavanje zajedničke sjednice entitetskih vlada stigao je 10. maja ove godine od predsjednika Vlade RS-a prema Vladi Federacije, uz prijedlog da ova sjednica bude održana u prvoj polovini juna ove godine u Banjaluci, što je Federalna vlada prihvatila.

Klix

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)