IZIS i dalje mnogima pravi probleme
Foto: BLink

IZIS i dalje mnogima pravi probleme

Juče je sistem sporije radio.

Integrisani zdravstveni informacioni sistem Republike Srpske IZIS, koji je prije mjesec i po dana bio meta hakerskog napada i nikada nije kako treba proradio, juče je opet “otkazao” poslušnost.

Prema informacijama iz nekoliko zdravstvenih ustanova iz raznih krajeva Srpske, mnogi se u IZIS juče nisu mogli ulogovati, a nastavljeno je i štampanje recepata i uputnica po koje pacijenti i dalje fizički dolaze u ambulante porodične medicine, piše Capital.

Na pitanje gdje je zapelo ovog puta, projekt menadžer kompanije MMSCode iz Banjaluke Slavko Bojić, kaže da je juče počelo puštanje apoteka u sistem i testiranje eksternih korisnika i da su ostali mogli da osjete blago usporavanje ili smetnje pri logovanju.

– Sve je u najbolje redu, IZIS radi, ali se može dogoditi da ne primi logovanje iz prvog puta zbog testiranja. Može doći do privremenog zastoja, ali to nije strašno, radimo testiranja i uvodimo eksterne korisnike – kaže Bojić.

Objašnjava da su Vlada RS i Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije Srpske usvojili nova procesna pravila i procedure koje mora da ispoštuje svaka zdravstvena ustanova, kao i oni koji implementiraju informacioni sistem.

IZIS je plaćen 26 miliona maraka kompanijama MMSCode i Lanaco koje su radile na njegovom kreiranju i implementaciji. Kompletan razvojni put IZIS-a pratili su problemi, od previsoke cijene, sumnjivih nabavki, ali i realizacije koja je bila najblaže rečeno, loša.

Od prvog dana sistem se pokazao kao neefikasan i neprilagođen doktorima koji su mjesecima negodovali zbog komplikacija i neuvezanosti sa drugim zdravstvenim ustanovama. I danas su van IZIS-a ostali UKC RS i Institut za javno zdravstvo RS.

Prije sedmicu dana, o nefunksionisanju IZIS-a oglasio se i ministar zdravlja Alen Šeranić.

Govoreći o nedavnim problemima sa funkcionisanjem Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), Šeranić je naglasio da se za zaštitu takvih sistema moraju pobrinuti relevantna tijela, prije svega Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije Srpske.

– IZIS sada funcioniše u svim domovima zdravlja i u bolnicama. Ono što je ostalo su apoteke i laboratorije – rekao je Šeranić.

[DCRP_shortcode style="3" image="1" excerpt="1" date="0" postsperpage="4" columns="4"]
KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)