Kafa sa malo šećera može da produži životni vijek
Foto: Pexels

Kafa sa malo šećera može da produži životni vijek

Antioksidansi kojima obiluje kafa mogli bi da umanje upalne procese i rizik od bolesti, ali da li isto stvojstvo ima i kafa sa dodatkom šećera.

Kafa je dragocjen napitak koji može da utiče na neke aspekte zdravlja. Osobe koje popiju dnevno više od jedne šoljice kafe imaju manji rizik iznenadne smrti, tvrdi studija objavljena u Velikoj Britaniji.

Kafa je dobra i sa kašičicom šećera

Studija objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine, obuhvatila je oko 120.000 ljudi u Velikoj Britaniji koji su redovno pili nezaslađenu kafu ili kafu zaslađenu šećerom tokom sedam godina. Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale 1,5 do 3,5 šoljice kafe dnevno imale manji rizik od smrti tokom sedam godina, koliko je trajalo istraživanje, od osoba koje ne piju kafu, čak i ako su dodavali u kafu po kašičicu pravog šećera – a ne veštačkog zaslađivača.

Da li je niža smrtnost samo posljedica konzumacije kafe?

U cjelini, ljudi koji su pili nezaslađenu kafu imali su 16 do 21 odsto manje šanse da preminu tokom studije u odnosu na učesnike istraživanja koji uopšte nisu koristili kafu, tvrde objavljeni rezultati.

– Biološki je vjerovatno da bi kafa mogla da donese neke direktne zdravstvene koristi. Ne možemo, ipak, da tvrdimo da je niža smrtnost posljedica samo konzumacija kafe – kaže Christina We profesor sa Harvard Medical School.

Moguće je da osobe koje redovno piju kafu imaju više novca, pa je verovatnije da imaju i bolju zdravstvenu zaštitu ili više vremena za neku sportsku aktivnost, sve ovo su faktori koji smanjuju rizik od smrti, navode istraživači.

Mali dodatak koji ne umanjuje zdravstvenu korist kafe

Učesnici studije imali su u prosjeku oko 56 godina, u obzir su uzeti faktori kao što su ishrana, pušenje, socioekonomski status, postojeći zdravstveni problemi i izloženost zagađenju vazduha.

Rezultati su pokazali da su ljudi koji piju kafu zaslađenu šećerom imali 29 do 31 odsto manje šanse da umru od onih koji ne piju kafu.

Rezultati studije ne nude odgovor na pitanje: „Da li je zdravije piti kafu sa dodatkom sećera?“ Stručnjaci upozoravaju da kafa obogaćena šećerom ima dosta praznih kalorija,  ali da mali dodatak šećera neće umanjiti zdravstvene koristi kafe.

Smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti, dijabetesa

Analiza studija iz 2019. došla je do sličnih zaključaka i pokazala da konzumacija dvije do četiri šoljice kafe dnevno smanjuje rizik od smrti. Ima i istraživanja koja povezuju konzumaciju kafe sa manjim rizikom od Parkinsonove bolesti, hronične bolesti bubrega, dijabetesa tipa 2 i određenih oblika karcinoma. Smatra se da bi antioksidansi kojima obiluje kafa mogli da umanje upalne procese i rizik od bolesti.

Kafa i krvni ugrušci

Ima ipak i studija koje navode negativne efekte upotrebe kafe. Pregled studija iz 2015. otkrio je da je ispijanje jedne do četiri šoljice kafe dnevno povezano sa povećanim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka. Studija rađena prošle godine navodi da konzumacija „kuvane kafe“ utiče na porast „lošeg“ holesterola, kratkoročno kofein može podići vrijednosti krvnog pritiska.

Stručnjaci smatraju da su nezdravi i neki životni stilovi koji se dovode u vezu sa konzumacijom kafe. Navodi se da osobe koje piju veće količine kafe uglavnom puše, rade prekovremene smjene, izložene su jačem stresu i imaju kratke rokove.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)