Konaković: Dodik tone sve dublje u crnu rupu, i nažalost tamo vodi i bliže saradnike
Foto: Blink

Konaković: Dodik tone sve dublje u crnu rupu, i nažalost tamo vodi i bliže saradnike

Komentarisao njegov uslov o smjeni.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je komentarisao izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da razgovori na nivou Bosne i Hercegovine nisu mogući ukoliko ne budu smijenjeni on, Denis Bećirović i Zlatko Lagumdžija.

Kako je izjavio Konaković, potpuno je pogubljen u odnosu na jednu snažnu realnu politiku koju je Trojka donijela na scenu jačanjem institucija.

– Stavljanjem svjetla na političku pozornicu Bosne i Hercegovine njega izlaže tamo gdje on bi trebao biti, a ne može se kriti iza lažnih konflikta narativa koji su mu do sad odgovarali i našao se po mom mišljenju u bezizlaznoj situaciji – dodao je Konaković.

Konaković je naveo da Dodik tone sve dublje u crnu rupu, izolovan, sankcionisan i da nažalost tamo vodi i bliže saradnike, ljude koji ga podržavaju i BiH entitet Republika Srpska koji je u dubokoj ekonomskoj krizi.

– Ima još nešto malo šanse da se iz toga iščupa s obzirom da nam je na stolu plan rasta i šansa koju ne bismo smjeli propustiti zbog ljudi u Bosni i Hercegovini. Trojka koja vodi računa o cijeloj Bosni i Hercegovini, svim građanima, s obzirom da teško podnose skupoće i stavljanjem fokusa na prave teme Dodika je postavila na mjesto koje mu pripada – izjavio je Konaković.

Rekao je i da upozorava Dodika da ukoliko nastavi, da će mu biti još teže i gore.

Vezano za sastanak kojeg je Dragan Čović najavio u Mostaru, Konaković je rekao kako se Trojka uvijek odaziva na sastanke i da je to dovelo do činjenice da je Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo iz Brisela za otvaranje pregovora. Rekao je i da su sastanci teški, mučni, vrlo nepoželjni sa privatnog aspekta, ali sa aspekta ozbiljnosti pozicija na koje su izabrani odazivaju se na sve sastanke koji bi pridonijeli napretku, prenosi Srpskainfo.

– Dogovor je bio da HDZ organizuje sastanak, ako nas Čović pozove mi ćemo doći, a šta će Dodik ne znamo. On vjerovatno mora pitati Putina da li na takav sastanak dalje mora dolaziti – poručio je Konaković, prenosi Klix.ba.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)